• Gradovi

  Od danas unovčavanje hartija stare štednje po punoj ceni

  BEOGRAD – Građani vlasnici obveznica stare devizne štednje, a koji nisu trgovali tim hartijama, od danas mogu da ih unovče u punoj vrednosti, jer je danas dan dospeća poslednje emisije tih hartija, izjavio je Nenad Gujaničih iz Vajs brokera.

  „Ko je želeo ranije da naplati ove obveznice, mogao je to da učini na berzi, ali od danas može da računa na 100 odsto nominalne vrednosti“, objasnio je Gujaničić Tanjugu, navodeći da se te hartije mogu unovčiti u banci u kojoj ih je vlasnik registrovao.

  On je podsetio da su te hartije nastale, jer je država na taj način želela da reguliše dug prema starim štedišama od oko 3,7 milijardi evra, nastao nakon kolapsa banaka, a pre svega Jugoskandika i Dafiment banke.

  „To je urađeno da bi se vratilo poverenje u bankarski sistem, nakon 5. oktobra 2000. godine. Država je priznala i kamate, pa je iznos dostigao oko 4,2 milijarde“, rekao je on.

  Bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić oglasio se danas tim povodom na svom Tviter nalogu tvrdeći da je to njegov predlog, i naveo da je u poslednjih 15 godina građanima po tom osnovu vraćeno tih 3,7 milijardi evra.

  „Pre 15 godina na moj predlog usvojen je zakon o vraćanju stare devizne štednje. Danas je počela isplata poslednje rate“, napisao je on i dodao da je za 15 godina ljudima vraćeno blizu 3,7 milijardi evra na ime stare devizne štednje.

  „Novac od koga su se mnogi bili već oprostili“, naveo je.

  Dinkić je još napisao da je vracanje stare devizne štednje, koja je bila zamrznuta čitavih 10 godina tokom 90-tih, bio ključan potez za obnovu poverenja u banke.

  Foto Tanjug/ Arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com