Novosti online

Од када се спремају мафини?

Од 18. века: Мафин је посластица чија популарност у последње време све више расте. Припрема се од типа бисквитног теста које се обогаћује разним додацима и сервира се у индивидуалним папирним корпицама. Могу лако да се понесу, стају у шаку, укусни су и намењени су конзумирању у свим приликама.

Настанак мафина везује се за САД у 18. веку, када су се пекли као врста једноставног хлеба без квасца. Тесто за мафин се, за разлику од онога за хлеб, пекло у мањој грамажи у плеховима са удубљењима и било је ређе од типичног квасног теста. Састојци за основни мафин рецепт су: брашно, шећер, јаја, масноће, млеко или други млечни производ и средство за надизање.

Мафин је на почетку био веома једноставна намирница, а данас је посластица која се нуди у безброј варијација укуса. Типични амерички мафин има растреситу структуру, умерено је сладак и врх му је расцветан попут печурке. Занимљиво је да неколико држава у САД има свој укус мафина – мафина Њујорка је са јабуком, Минесоте са боровницама, а Масачусетса кукурузни мафин.

Претпоставља се да је реч мафин (muffin) настала од старе француске речи која се односи на мекан хлеб – moufflet или од множине немачке речи muffe – muffen, што је врста малог колача.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh