Novosti online

Од каквог се папира прави оригами?

Од папира за фотокопирање, папира за увијање, хамера, па и фолије: Оригами је традиционална јапанска вештина прављења модела од папира. Не постоје прецизни подаци о томе када је настао. Најчешће се везује за изум папира у Кини, око другог века нове ере. Иако је тамо највероватније и настао, оригами је процват доживео у Јапану, где се и третира као национална уметност. Поред Јапана, ова вештина се појавила и у другим деловима света, на пример, у Шпанији.

У осмом веку, оригами је био саставни део разних церемонија у Јапану. Самураји су размењивали поклоне који су на себи имали украсе зване ноши, савијене траке папира. За време обреда шинтоистичких венчања коришћени су оригами лептири који су симболизовали младенце.

За вежбу и неке једноставне моделе оригамија користи се папир за фотокопирање, а могуће је користити и разне друге врсте папира, папир за увијање, хамер, па и фолију. Постоји и специјални папир за оригами, који је најчешће двобојан и већ исечен у облик квадрата. У Јапану се често користи ваши, специјални папир чвршће структуре, направљен од пулпе добијене из коре неколико карактеристичних дрвенастих врста које расту у Јапану. Постоји и посебна грана оригамија која користи новчанице за прављење модела, а најчешће се користи амерички долар.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh