Gradovi

Od leta prvim električnim autobusima kroz Beograd

BEOGRAD – GSP Beograd najavilo je danas u okviru seminara „Zagadenje vazduha: Doprinos lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena“ da uvodi prvu liniju autobusa na „čist električni pogon“ – 1E.

Trasa kojom će saobraćati električni autobusi ide od Vukovog spomenika do TC „Delta siti“ i trebalo bi da bude realizovana u junu, najavio je Slobodan Mishanović, projekt menadžer GSP-a.

„Potpisan je ugovor sa ‘Čarisot motors’ o kupovini 5 autobusa na električni pogon,“ rekao je Mishanović.

On je objasnio da je na osnovu istraživanja EU, izračunato da će do 2030. godine više od 40 odsto javnih vozila biti na električni pogon, a sva do 2050.

Kao prednosti ovakvog vida prevoza, Mishanović navodi manju buku i emisiju štetnih gasova, a dodaje i da će se autobusi puniti na početnim stanicama a da proces punjenja električnom energijom traje između 5 i 8 minuta. Autobus će pokretati superkondezator, umesto baterija, čije je trajanje višestruko duže.

Godišnji racun za struju iznosiće 7.000 evra po autobusu.

Na pitanje da li će se električni autobusu napajati iz konvencionalnih ili zelenih izvora, Mishanović kaže je rekao da će „način punjenja biti sledeći stepen nadgradnje ovog sistema, ali da će na početku napajanje biti konvencionalno, iz tramvajske mreže kod Vukovog spomenika i iz javne mreže kod „Delta sitija“.

Foto Tanjug/D.Peternek, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh