BG

Od raka grlića materice svakog dana umre najmanje jedna žena

BEOGRAD – U okviru nacionalne kampanje „Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“ danas je u Ušće šopping centru održan „Dan majki i ćerki“ posvećen podizanju svesti žena svih doba o prevenciji te bolesti, od koje u našoj zemlji svakog dana umre najmanje jedna, a obole četiri žene.

Mame i ćerke koje su se zatekle u Ušću, kao i ostali posetioci, ostavljali su na „Zidu podrške“ lične poruke podrške unapređenju prevencije i na taj način dali svoj doprinos borbi protiv raka grlića materice, saopštili su organizatori.

Među brojnim razlozima koje su posetioci pisali na zidu podrške, našle su se poruke da je zdravlje najvažnije, da moramo da budemo odgovorni prema sebi i svojim bližnjima i da zajedno možemo da se izborimo sa predrasudama i sprečimo bolest na vreme.

Savetovalištu na štandu Udruženja Roditelj, mame i ćerke bile su u prilici da saznaju sve o mogućnostima, značaju i bezbednosti prevencije HPV oboljenja putem imunizacije kojom se u značajnoj meri smanjuje učestalost raka grlića materice.

Lekari Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovarali su na sva pitanja i nedoumice roditelja.

„Roditelji često ističu da nisu dovoljno informisani o mogućnostima prevencije malignih oboljenja, imaju pitanja i nedoumice. Podizanje svesti o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva HPV virus, ključno je u borbi sa opakim bolestima kakva je rak grlića materice. Zato smo ovom akcijom želeli da okupimo mame i ćerke, ali i sve druge zainteresovane, kako bismo zajedno poslali jasnu poruku da moramo da brinemo o svom i zdravlju svoje dece“, istakla je predsednik udruženja Roditelj Gordana Plemić.

Nacionalnu kampanju „Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“ sprovodi udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, sa ciljem da se čitava Srbija ujedini u borbi protiv te opake bolesti.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh