BG

Од светских лидера Срби највише цене Путина, повољно мишљење о њему има 83 одсто

Свет губи поверење у глобалне лидере – то је закључак најновије глобалне студије међународне асоцијације „Галуп интернешенел” о мишљењу људи о светским лидерима, а највише поверења на светској позорници, као и прошле године, ужива папа Фрања.

Истраживање, 42. по реду које ова асоцијација спроводи, а које је реализовано у 57 земаља широм света, показује да грађани Србије ове године, као и прошле, највећу подршку дају руском председнику Владимиру Путину, при чему повољно мишљење о њему има 83 одсто испитаника док се 12 одсто о њему негативно изјашњава.

Иза Путина је председник Кине Си Ђипинг, кога подржава 65 одсто грађана Србије, док 17 одсто њих нема повољно мишљење о њему, па његов скор, односно разлика између процента испитаника различитог мишљења, износи +48.

Најнеповољније мишљење грађани Србије имају о председнику САД Доналду Трампу, о коме се негативно изјашњава 63 одсто испитаника, насупрот 29 одсто испитаника који су му наклоњени, а иза њега на листи најнеомиљенијих лидера је немачка канцеларка Ангела Меркел, са скором од -25 одсто, јер је подржава 32 одсто људи док је 57 одсто супротног мишљења о њој.

Меркелова је, међутим, задржала позитиван имиџ на глобалном нивоу – позитивно мишљење о њој има 45 одсто испитаника, док 31 одсто њих има неповољно мишљење, мада је и њен рејтинг смањен у односу на прошлу годину.

Прошлогодишњи број један – председник Француске Емануел Макрон – значајно је пао на светској сцени при чему сада повољно мишљење о њему има за шест одсто више људи у поређењу с бројем оних чије је мишљење о Макрону негативно, док је та разлика пре годину дана износила 21 одсто, а најнегативније је оцењен – баш у својој земљи.

Председник САД Доналд Трамп остаје неоспорно на дну глобалне лествице с негативним скором од 28 одсто – при чему 58 одсто испитаника има неповољно мишљење о њему, док се 30 одсто њих изјаснило позитивно, слично као и прошле године.

Руски председник Владимир Путин је ове године са скором од -13 одсто јер се о њему негативно изјаснило 48 одсто испитаника, док 35 одсто о њему мисли позитивно, а поређења ради, прошле године је његов скор био позитиван – износио је +3 одсто, као незнатна превласт позитивног над негативним мишљењем.

Као и прошле године, папа Фрања остаје лидер са највећим поверењем у свету са скором од +28 одсто, међутим, као и другим лидерима и њему је опао рејтинг у односу на прошлу годину, када је имао скор од +38 одсто, закључе се у студији под називом „Енд оф јер”, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh