Novosti online

Од Валенсе траже да врати Нобелову награду за мир

ВАРШАВА – Општепољско удружење интернираних и прогоњених затражило је од бившег председика Пољске и вође отпора Пољака комунистичком режиму Леха Валенсе да врати Нобелову награду за мир због поновних оптужби и нових докумената који потврђују да је наводно био тајни сарадник комунистичке Државне безбедности.

Председник Удружења Јануш Олевињски написао је Валенси отворено писмо у коме га је оптужио да постоје нови документи и досијеи тајног сарадника ДБ-а Болека с потписом Валенсе које је прошле седмице запленио Институт памћења народа у кући удовице последњег комунистичког министра унутрашњих послова Пољске, генерала Чеслава Кшичака.

Како је наведено у писму документи потврђују да је Валенса сарађивао с тајном полицијом, „цинкарио колеге и пријатеље и за то узимао новац”.

„У име Пољака који су у време ванредног стања децембра 1981. године били као и Валенса интернирани и које су комунистичке власти деценијама политички прогониле и шиканирале, Олевињски је затражио да Валенса врати Нобелову награду за мир коју је добио 1983. године”, јавили су данас пољски медији.

Новац од награде Валенса не треба да враћа Нобеловом комитету, већ да уплати на рачун удружења које ће помоћи оним активистима опозиције тоталитарном режиму и дисидентима који сада живе у сиромаштву.

Међу Пољацима јачају и гласови да се уклони име некадашњег вође радничког бунта и шефа првих независних синдиката иза гвоздене завесе Солидарност из назива међународног аеродрома у Гдањску.

Профил на друштвеној мрежи Фејсбук „Аеродрома Леха Валенсе” преправљен је коментарима да тај аеродром постане Аеродром тајног сарадника Болека, али власти у Гдањску поручиле су да немају намеру да Валенсино име уклоне.

„Име аеродрома може да мења само компанија чији је. Као прво. Као друго, никаква бура око Валенсе не може да промени чињеницу да је он несумњиво велики Пољак, народни херој на кога сви треба да будемо поносни”, саопштио је портпарол градоначелника Гдањска Антони Павлак.

Институт памћења народа од данас у подне омогућиће новинарима и историчарима увид у два досијеа тајног агента Болека, иако је председник Института Лукаш Камињски рекао да досијеи морају тек на научну верификацију и обраду, а демантовао је тврдње провладиног јавног тв сервиса ТВП да је потпис Валенсе на документима проучио графолог.

„Досијеи су аутентични, али то што је у њима не мора да буде истина”, казао је Камињски, оградивши се од кампање конзервативне владе премијерке Беате Шидло покренуте да се због наводне сарадње Валенсе док је још био млад радник 1970-тих година ревидира цео политички развој Пољске од пада комуниста, јер је, како је казао шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски, Валенса могао наводно да буде само марионета комуниста и неименованих страних обавештајних служби.

Садашња хајка на Валенсу није новост, пошто је лидер владајућих конзервативаца из Права и Правде, бивши премијер Јарослав Качињски, прво заједно са братом, покојним председником Пољске Лехом Качињским, до 1992. године близак Валенси дуго његов заклети непријатељ пошто је браћу Качињски наводно због интрига Валенса тада сменио са високих чиновничких функција које им је након пада комуниста дао.

Сам Валенса демантује и садашње као и све раније оптужбе да је био сарадник и да је „цинкарио дисиденте за новац” и тврди да су документи фалсификовани, али признаје да нешто јесте потписао да би наводно помогао неком агенту контраобавештајне службе који је био у тешкој животној ситуацији. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh