• Gradovi

  Odbor zatražio donošenje autentičnog tumačenja zakona

  Stojković: Po hitnom postupku dati autentično tumačenje mišljenja

  BEOGRAD – Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje zatražio je danas donošenje autentičnog tumačenja Zakona o elektronskim medijima, kako bi se razrešile nedoumice oko kandidatura za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a rasprava o prigovorima na taj proces biće odložena do tada.

  Ta odluka je usvojena na predlog SNS, koja je tražila i da se rasprava o prigovorima udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i sloboda dece, a što je predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) predložila kao dnevni red sednice, odloži do izjašnjavanja Skupštine Srbije o autentičnom tumačenju zakona.

  Nije prihvaćen predlog Marjanović da se zakaže nova sednica na kojoj bi bili pozvani svi koji su učestvovali u procesu predlaganja, kao i predlog poslanika SPS i reditelja Srđana Dragojevića da se poništi tekući konkurs i da se ponovi objavljivanjem novog javnog poziva.

  Odlaganje rasprave do izjašnjavanja Skupštine Srbije o autentičnom tumačenju odredbe 11 Zakona o elektronskim medijima predložila je poslanica SNS Dušica Stojković, koja je rekla da je taj zakon nedorečen, da postoje prigovori na dosadašnje kandidature, da su neke organizacije predložile dva, a neke jednog kandidata i da bi to trebalo da bude razrešeno autentičnim tumačenjem.

  Za naprednjake je sporno što je deo organizacija predložio dva kandidata, a deo samo jednog, pa pitaju kako glasanje može da bude regularno zbog toga.

  “Od ovog odbora pravite cirkus”, rekla je Stojković predsednici Odbora, dok je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao da nema potrebe za nervozom oko tog procesa i da je ta tema nepotrebno politizovana.

  On je upitao demokrate zašto su protiv toga da se Skupština Srbije izjasni donošenjem autentičnog tumačenja i da tako bude stavljena tačka na sve dileme.

  Marjanović je rekla da je predlog naprednjaka “proizvod voluntarizma i pravnog nasilja”, da je to nedopustiv način da se Skupština Srbije i poslanici mešaju u proces i da je time narušena volja predstavnika civilnog sektora.

  Njena stranačka koleginica Aleksandra Jerkov rekla je da ne podržava predlog za donošenje autentičnog tumačenja, navodeći da je cilj vladajuće većine da “na silu” prođe jedan kandidat.

  Dragojević je predložio da se ceo postupak vrati na početak i da organizacije ponovo daju svoje predloge, a izneo je mišljenje da oni koji sada sede u REM-u, a koji su podržali inertni i pasivni stav tog tela o rijaliti programima, ne treba više da budu na tom mestu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com