Gradovi

Odbornici sutra o GUP-u, stipendijama…

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada razmatraće na sutrašnjoj sednici predlog Generalnog urbanističkog plana (GUP), planove generalne regulacije, kao i predlog odluke o stipendijama za srednjoškolce i studente, ali i srednjoškolce i studente sa invaliditetom.

Tog dana očekuje se i da predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević raspiše izbore za skupštine svih 17 beogradskih opština.

Nikodijević je ranije u izjavi Tanjugu objasnio da bi GUP, kao strateški planski dokument, trebalo da otvori velike mogućnosti za dolazak investitora.

„To je značajan dokument, jer pokazuje buduće pravce kretanja i razvoja grada, i tim planom definišemo nove privredne, komercijalne zone i stambene zone“, rekao je Nikodijević u izjavi Tanjugu.

Kako je istakao, GUP „ne dira“ u vodoizvorišta, zelene površine i šumske površine, tako da je oko 30 odsto zemljišta, planom „ostavljeno“ za zelene površine i šumska područja.

Planom su predviđene nove industrijske zone, u kojima će grad najviše investirati i koje treba da služe za podsticaj novih investicija u Beogradu.

Površina teritorije koju GUP pokriva je veća od 77.000 hektara.

Prema Planu određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekti, a među njima Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica – Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu.

Planom su predviđene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevacki put, železnicki čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok – Vinča sa novim mostom preko Dunava.

Urbanisticke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča“.

Teritorija u okviru GUP-a je podeljena u 20 prostornih celina za koje su urađeni Planovi generalne regulacije (PGR), koji se izrađuje u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 urađena posebno.

Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Sručin.

Plan za celinu 20 obuhvata građevisnko područje delova opštine Palilua na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku.

Pred odbornicima bi trebalo da se nađe i odluka o stipendiranju najboljih srednjoškolaca i studenata Beogradskog univerziteta, kao i studenata BU i srednjoškoalca sa invaliditetom.

Za tu namenu je Grad iz budžeta izdvojio 24 miliona dinara, a prema predlogu odluke 70 studenata i 35 studenata sa invaliditetom mesečno će primati po 13.000 dinara, dok će 60 najboljih srednjoškolaca i 17 srednjoškolaca sa invaliditetom mesecno dobijati po 11.000 dinara.

Pred odbornicima će se sutra naći Izveštaj o realizaciji programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za prošlu godunu, kao i izmene programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2016.

Na dnevnom redu naći će se i izmene programa obnove objekata javne namene na teritoriji grad, odluka o obrazovanju robnih rezervi Beograda, kao i predlog odluke o podizanju spomen obeležja Jeleni Šantić.

Pred odbornicima će se naći i Informacija o aktivnostima organa grada za realizaciju ulaganja u projektima od značaja za Beograd, Predlog odluke o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora, kao i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada.

Odbornici će razmatrati i nekoliko planova detaljne regulacije.

Po skracenom postupku odlučivaće se o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, kao i članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh