• Novosti online

  Одласци и судбине

  Само што је стигла вест да је у уторак ујутру умро глумац Игор Первић у 52. години, агенције су пренеле и вест са Фјесбук странице „Дисциплине кичме” да је преминула њихова чланица Маринка Ђорђевић Мања (у 51. години). Исте вечери медији су објавили да је у 86. години умро и глумац Војислав Воја Мирић, запамћен иначе по улози Ахмеда Нурудина у филму „Дервиш и смрт” из 1974, као и да нас је напустила и певачица староградске, народне музике и романси Дубравка Нешовић у 87. години.

  Последњих година сведоци смо наглих одлазака уметника и у свету и код нас, чини се да никад нису одлазили брже, изненадније, не остављајући много простора између тих одлазака како би им се указала медијска пажња. Али када се у једном дану стекну четири смрти, не преостаје нам ништа друго него да поново подсетимо на траг који су оставили иза себе.

  Дубравка Нешовић, која је рођена у Новом Бечеју, а музиком почела да се бави у Нишу и, затим, у Београду, усавршавала се у Брижу где је постала први магистар средњовековне духовне музике на простору бивше Југославије. Уметница која је својевремено прва запевала непролазну кафанску песму „Болујем ја, болујеш ти”, објавила је 18 синглова, пет албума и два компакт-диска. Певала је, поред српског, и на руском и мађарском језику.

  Култна београдска рок група „Дисциплина кичме” се од своје чланице опростила уз објаву на Фејсбук страници: „Напустила нас је наша најлепша Мања! Маринка Ђорђевић!” и уз неколико њених фотографија. Мања се групи „Дисциплина кичме” придружила после тзв. лондонске фазе бенда, а њени вокали забележени су на последња три албума, пренео је Балканрок. Сарађивала је и са бројним бендовима са српске сцене, међу којима су „Казна за уши”, „Неочекивана сила”, „Канда, Коџа и Небојша” и други.

  Игор Первић се такође бавио музиком, у младости је имао бенд „Дух Нибор”, мада је познатији по својим филмским и телевизијским улогама којих је било више од 30. Пред камерама се појавио као седмогодишњак, а у 18. је играо младог песника Лазу Костића у истоименом ТВ филму. Уследиле су улоге у филмовима „Црна Марија”, „Свето место”, „Ноћ у кући моје мајке” и другим, као и у бројним ТВ серијама.

  Војислав Воја Мирић, рођен 1933. године у Трстенику, глумом се бавио више од 30 година. Био је члан три позоришне куће (ЈДП, СНП и БДП). Осамдесетих година био је управник Позоришта на Теразијама, а једно време и директор Инекс филма. Од 1962. наступао је искључиво на филму и телевизији.

  Каријеру је почео улогом у филму „Чудна девојка”, а једна од његових најпознатијих рола је у филму „Дервиш и смрт” Здравка Велимировића, а где је тумачио главну улогу – лик Ахмеда Нурудина, за коју је добио „Златну арену” на Пулском фестивалу. Његова прва улога на телевизији била је у остварењу „Велики подухват” 1960. године. Средином осамдесетих година прошлог века напустио је глуму и повукао се из јавности.

  „У Београду сам остао случајно. Желео сам да студирам грађевину или архитектуру, моји су хтели да будем правник, а ја отишао на глуму”, изјавио је на почетку каријере Мирић који је дипломирао у класи професора Томислава Танхофера. На филму је одиграо педесетак улога. Године 1964. освојио је „Сребрну арену” у Пули за филм „Службени положај” Фадила Хаџића. Воја Мирић играо је у остварењима „Дани искушења”, „До победе и даље”, „Сретни умиру двапут”, „Изданци из опаљеног грма”, „Валтер брани Сарајево”, „Отписани”, „Врхови Зеленгоре”, „У сукобу”, „Двобој за јужну пругу”, „Нека друга жена”, „Одлазак ратника, повратак маршала”… Последњи пут се на филму појавио у остварењу „Амнезија” 1994. године.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com