Gradovi

Odlazak još jedne legende – preminula Mira Stupica

BEOGRAD – Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 93. godini, potvrđeno je Tanjugu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Pre samo dva dana diva našeg pozorišta proslavila je rođendan u krugu najbližih.

Rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gde su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji, bila je prvo od četvoro dece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić iz Livna.

Njeni biografi beleže da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat – Bora.

U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu – „Boj na Kosovu“ u izvođenju neke putujuće trupe.

Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gde joj 1932. od tuberkuloze umire otac.

Samohrana majka Danica sa decom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gde će se Mira prepustiti magiji pozorišta.

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog i JDP-a, pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se uloge. Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen…

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dve decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Za sve čime je zadužila naš teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja.

Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete „Joakim Vujić“, nagrada „Pavle Vuisić“, festivala „Dani Zorana Radmilovića“…

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana „Bakonja fra Brne“, početkom pedesetih godina prošlog veka, a potom igrala u filmovima „Jara gospoda“ , „U mreži“, „Stojan Mutikaša“, „Hanka“, „Delije“, „Krvava bajka“, „Doručak sa đavolom“, a u novom milenijumu i u „Sedam i po“ i „Paradi“.

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz „Bukvara“, zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali velikih gubitaka, sabrala je u knjigu „Šaka soli“, koja je imala nekoliko izdanja.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Foto Twitter/@AngelMoonSand

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh