Gradovi

Odlična saradnja srpske i švedske policije

BEOGRAD – Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Švedske Nebojša Stefanović i Anders Igeman sastali su se danas u Beogradu, gde su razgovarali o saradnji policijskih snaga dveju država, rešavanju problema migrantske krize i drugih aktuelnih problema.

Ministri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, poručili da je dosadašnja saradnja MUP-a Srbije i Švedske odlična, ali i da postoji obostrana želja da se ona nastavi.

Prema Stefanovićevim rečima poseta njegovog švedskog kolege je kruna uspešne saradnje sa zemljom koja je u razvoj srpske policije uložila više od devet miliona evra, između ostalog i u projekte u vezi sa pregovaračkim poglavljem 24 i program strateškog upravljanja.

Stefanović je podsetio da pripadnici tih ministarstava godišnje razmene oko 500 informacije, kao i da su u zajedničkim akcijama, primera radi „Skandinavac“, sprečili šverc 5,5 tona heroina, 600.000 komada cigareta, šverc oružja…

On je dodao da srpska policija želi da se ugleda na švedsku kada je reč o jačanju policije u zajednici, kako bi građani direktno osetili korist saradnje sa Švedskom.

Najveći deo, ali i najznačajniji, kako je dodao Stefanović, bio je razgovor o migracijama.

„Prihvatajući činjenicu da je Švedska, u odnosu na broj stanovnika, zemlja najopterećenija migrantima, mi razumemo kakav je to ekonomski i bezbednosni stres za tu zemlju i kolike napore MUP Švedske mora da preduzme kako bi ta zemlja bila bezbedna, i pružila uslove migrantima“, rekao je Stefanović.

Kako je istakao tokom razgovora obe strane su se saglasile da je potreban zajednički pristup na evropskom nivou ukoliko je svima želja da se preduprede probleme koji će proisteći iz većeg dolaska migranata na proleće.

„U okviru te teme dotakli smo se i pitanja izazova terorizama. Srbija je spremna da na najbolji način sarađuje sa Švedskom u vezi sa razmenom informacija o migrantima koji prolaze kroz našu zemlju, ali i o ostalim bezbednosno interesansnim osobama. Kao što štitimo svoju bezbednoti, tako želimo i da pomognemo i drugim državama“, rekao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Švedske Anders Igeman saglasio se sa Stefanovićem, dodajući da je velika saradnja dve zemlje ostvarena u borbi protiv trgovine drogom, oružjem, ali i kada je reč o razvojui policijskog delovanja.

On je podvukao da je Švedska pružila Srbiji podršku kada je reč o članstvu u Evropskoj uniji i dodao da se nada da će pre leta biti otvorena pregovaračka poglavlja što će, kako je ocenio, ojačati evropsku saradnju naših država.

„Delimo i zajednički izazov migracione krize, i saglasni smo da Evropa, kao celina, mora da preuzme veliku odovornost i da se zajednički uhvatimo u koštac sa svim izazovima. Imamo dobru saradnju i radićemo na njenom daljem razvoju, kako bismo se konačno našli zajedno u EU“, zaključio je Igeman.

Foto Tanjug, R. Prelić

Preview

ANDES IGEMAN I NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

ANDES IGEMAN I NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

ANDES IGEMAN I NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

ANDES IGEMAN I NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

ANDES IGEMAN

ANDES IGEMAN I NEBOJSA STEFANOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh