• Novosti online

  Odloženo formiranje italijanske vlade

  Formiranje prelazne italijanske vlade koju bi činile neizabrane tehnokrate odloženo je pošto mandatar Karlo Kotareli nije danas predstavio spisak ministara predsedniku Italije Serdju Matareli, suprotno od očekivanja.

  Kotareli, bivši zvaničnik Medjunarodnog monetarnog fonda koji važi za zastupnika politike štednje, sastao se danas sa Matarelom, ali je posle sat vremena otišao ne obrativši se novinarima, navodi Asošiejted pres.

  Portparol italijanskog predsednika rekao je da će se Matarela i Kotareli ponovo sresti sutra ujutru.

  Današnje odlaganje formiranja vlade ukazuje na teškoće u odabiru ministara, a Matarelin portparol je kazao da ne može da komentariše razloge.

  Kotareli treba da bude na čelu vlade koja će upravljati zemljom do novih izbora, najverovatnije već u septembru.

  Matarela je juče poverio mandat za sastav vlade Kotareliju, pošto je propao pokušaj populističkih partija, desničarske Lige i antisistemskog Pokreta pet zvezdica, da formiraju vladu na čelu sa profesorom prava Djuzepeom Konteom.

  Čvrsto proevropski opredeljen Matarela odbio je predlog da ministar ekonomije bude antievropski nastrojen Paolo Savona, koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz evrozone, a na čijem je izboru insistirala Liga.

  To je dovelo do nove političke i finansijske neizvesnosti u Italiji, na koju su danas negativno reagovale i najveće berze u Evropi i SAD.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com