• Novosti online

  Одлука о Асанжовом изручењу одложена до фебруара

  ЛОНДОН – Пуно саслушање на којем ће бити одлучено да ли ће оснивач Викиликса Џулијан Асанж бити изручен САД, биће одржано у фебруару следеће године, одлучио је данас Вестминстерски прекршајни суд у Лондону.

  Америчке власти оптужиле су Асанжа (47) за наводни покушај да разбије владине шифре и кршење закона о шпијунажи, преноси Ројтерс.

  Уколико буде осуђен, Асанж би могао да у затвору проведе деценије.

  Асанж, који се пред судом појавио путем видео линка из лондонског затвора, рекао је да је важно да људи не буду преварени да помисле да је Викиликс било шта осим издавача.

  „Ништа нисам хаковао”, истакао је он, пошто је адвокат који представља САД, Бен Брендон, поновио оптужбе, укључујући ону о разбијању шифре Министарства одбране.

  Брендон је рекао да су Асанжови поступци били опасни и да је објављивањем нередигованог материјала довео у опасност многе обавештајне изворе, укључујући новинаре, бранитеље људских права и политичке активисте.

  Асанжов адвокат Марк Самерс је навео да су оптужбе нечувене и да представљају директан напад на права новинара и слободу говора, пренео је Танјуг.

  Он се пожалио да његов клијент нема приступ компјутеру како би могао да прати суђење и нагласио да Асанж, који је био превише болестан да би присуствовао прошлом саслушању у мају, сада прима медицинску помоћ.

  Асанж је постао познат 2010. године када је Викиликс објавио стотине хиљада тајних дипломатских докумената, што је разбеснело америчку администрацију.

  Присталице га сматрају херојем, јер открива оно што сматрају злоупотребом силе модерних држава и због промовисања слободе говора.

  Асанж је провео скоро седам година у амбасади Еквадора у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској која га је тражила због оптужби за силовање.

  Изведен је из амбасаде 11. априла, пошто му је Еквадор ускратио азил, и ухапшен је. У Лондону сада служи казну у трајању од 50 недеља због кршења услова кауције.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.