Regioni

ODMETNICI: U bosanskim brdima 64 grupe fanatika koji odbijaju poslušnost Islamskoj zajednici!

Ima ih 64, mudro rasprostranjena širom BiH, uglavnom u brdima, tamo dokle ima puta. Paradžemati rade izvan propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i deluju po kućama i kućicama, u mesdžidima pod okriljem kojekakvih udruženja.

Prema zvaničnim i nezvaničnim najavama i reakcijama, barem polovina identifikovanih mesdžida koji funkcionišu izvan sistema IZ BiH, neće se do 1. februara povinovati direktivi reisa Huseina efendije Kavazovića.

Da se neće ispoštovati zahtev za prestanak rada mesdžida, čiji je idejni zagovornik i organizator bio neformalni vođa vehabijskog pokreta u BiH Nusret Imamović, izjasnili su se iz Bihaća, Jajca, Kalesije i Tešnja.

Reis Husen Kavazović (Foto: Anadolija)Reis Husen Kavazović (Foto: Anadolija)

Sledbenici Samira Šehića sa područja Kalesije već su obavestili Rijaset da se neće povinovati dekretu IZ. Oni su posle rata u BiH pokupovali kuće lokalnih Srba i u centru sela izgradili islamski centar u kojem praktikuju radikalni islam.

„Mi nismo štetna zajednica kako ste nas okvalifikovali u svom pismu, jer svakodnevno klanjamo pet namaza. Na džuma namazu petkom 70 odsto vernika sa bradom ili bez nje dolazi iz drugih sredina, i to ne samo iz opštine Kalesija“, napisale su efendiji Kavazoviću odmetnute džematlije i pozvale ga na pregovore.

Vehabije su okupirale i hrvatsko selo Vrbicu kod Jajca, u kojem nema nastanjenog niti jednog Bošnjaka, a započele su i izgradnju sufijskog centra, što je takođe izvan legalnog sistema IZ. Udruženje derviških redova

“Tarikatski centar u BiH” je do krova sagradilo objekat ogromnih dimenzija na zemlji koju je pre izbijanja rata u BiH dobio jedan musliman za gradnju vikendice. Iako su Hrvati odlučni da zabrane završetak izgradnje tog verskog objekta, udruženje je nastavilo izgradnju.

Odmetnutih ilsamista ima u Dubnici kod Kalesije, Gračanici kod Živinica, u Ši selu kod Tuzle, i u mestu Lipovice, gdje su selefije mesdžid tek izgradile, u Strabašnici kod Banovića, gde je čovek dao prizemlje kuće za novi mesdžid, a sinove poslao na sirijsko ratište.

Nusret Imamović (Foto: Printskrin Youtube)Nusret Imamović (Foto: Printskrin Youtube)

Razgovara se i s onim u Bivolicama kod Goražda. Očekuje se i reakcija selefijskih pripadnika iz Bosanske Bojne, Male Lise, Debeljaka, Šturlićke Platnice, Stijene kod Cazina.

Posebno je zanimljiv slučaj u Staroj džamiji u Cazinu. Dervo Pindžo bio je imam IZ-a, otišao u penziju, a onda se oglušio o upustva IZ-a. Napravio je udruženje građana, registrovao se na džamijskoj adresi, zaposeo džamiju i nastavio da radi.

U Mostaru su brojni bili okupljeni oko udruženja „Darul-Kur’an“. Islamska zajednica nije im dala saglasnost da formiraju školu s verskim učenjem i idejom o osnivanju nove islamske zajednice.

Za Sarajevo je specifično postojanje posebne organizacije ahmedija, koji su stigli iz Londona. Takođe, rade izvan IZ-a BiH, tražili su da se registriraju kao posebna islamska zajednica ahmedija – što nije dozvoljeno.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh