Gradovi

Određen pritvor bivšem dekanu Pravnog fakulteta u KG

SMEDEREVO – Vanpreteresno veće Višeg suda u Smederevu donelo je danas rešenje o određivanju pritvora do 60 dana bivšem dekanu Pravnog fakulteta u Kragujevcu Predragu Stojanoviću, jednom od optuženih u aferi „Indeks“, zbog izbegavanja da dođe na glavni preteres i iznese svoju odbranu.

To je danas Tanjugu izjavio predsednik vanpretresnog veća, sudija Slavoljub Nikolić, koji kaže da je to veće uvažilo predlog javnog tužioca da se Stojanoviću odredi pritvor od 60 dana.

„Za sedam, osam godina Stojanović nije dao svoju odbranu pa je to jedan od razloga zašto se suđenje odužilo“, kaže Nikolić.

Naveo je da se vanpretresno veće Višeg suda u Smederevu odlučilo na određivanje pritvora, tu najtežu meru, na osnovu izveštaja Pravnog fakuleteta da je Stojanović u vreme kada je trebalo da dođe na glavni pretres držao ispite i predavanja na fakultetu, a nedolazak u sud je pravdao bolešću.

„Ako je mogao da bude na fakultetu, što je psihički i fizički mnogo zahtevnije, logično je da je mogao da dođe na glavni pretres koji traje sat i iznese odbranu“, kaže Nikolić i dodaje da sve to izaziva sumnju i u medicinsku dokumentaciju.

Kako je rekao, sudu je ranije dostavljeno i nekoliko izveštaja policije da nije mogla da privede Stojanovića jer često menja mesto prebivališta.

Nikolić kaže da će se Stojanović i njegovi advokati verovatno žaliti na ovakvu odluku vanpreteresnog veća Apelacionom sudu, kao i da može da se desi da Stojanović u međuvremenu dođe u sud, te će mu pritvor biti ukinut.

U slučaju koji je poznat kao afera „Indeks“ optužnica tereti više od 80 osoba zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava.

Prema optužnici, korupcija na kragujevačkom Pravnom fakultetu otkrivena je kada je autolimar Saša Jovanović (38) iz Donje Livadice ponudio policijskom inspektoru Tomislavu Spasiću da mu „završi Pravni fakultet“ ako odustane od daljeg istraživanja krivičnih dela u vezi sa registracijom i prodajom automobila.

Foto Tanjug/ O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh