Gradovi

Održan protesni osmomartovski marš

Održan protesni osmomartovski marš

BEOGRAD – Nekoliko udruženja žena danas je u Beogradu održalo protestni osmomartovsi marš upozoravajući da se naše društvo suočava sa patrijarhatom i velikom diskriminacijom prema svima koji su drugačiji.

Marš je krenuo od Trga Republike i završen je kod spomenika Dimitriju Tucoviću i Centra za kulturnu dekontaminaciju, a Vera Kurtić iz Romske ženske mreže i organizacije Ženski prostor rekla je novinarima da je cilj marša da pokaže da žene nisu zadovoljne stanjem u društvu.

“Suočavamo se sa mnogim problemima u ovoj zemlji, sa teškim položajem žena, neravnopravnošću i rasizmom“, rekla je Kurtić.

Ocenjujući da su Romkinje višestruko diskriminisane, ona je navela da postoje brojne predrasude prema njima, posebno kad je reč o zapošljavanju i obrazovanju.

Aktivistkinja Žena u crnom Marija Petković rekla je da današnjim okupljanjem kao i prethodnih godina aktivistkinje iz cele Srbije pokazuju nezadovoljstvo i neslaganje sa stanjem u društvu, posebno s ideologijama nastalim raspadom Jugoslavije i ratovima, poput nacionalizma i rasizma, a koje prave duboke razlike među ljudima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh