Gradovi

Održana komemoracija Zahariju Trnavčeviću

Održana komemoracija Zahariju Trnavčeviću

BEOGRAD – Prijatelji, kolege i porodica oprostili su se danas od Zaharija Trnavčevića na komemoraciji u Beogradu, na kojoj je rečeno da je srpsko novinarstvo ostalo bez jednog od svojih doajena i jednog od viteza novinarskog posla.

Pesnik Ljubivoje Ršumović, dugogodišnji Trnavčevićev prijatelj, rekao je da je Trnavčević bio omiljen, jedinstven i pojavom i „donkihotovskim ponašanjem“.

„Uvek je želo još nešto što bi moglo biti doprinos ne samo televiziji i novinarstvu, već i Srbiji i u ono vreme Jugoslaviji“, rekao je Ršumović dodajući da je njegovo prijateljstvo sa Trnavčevićem obeležilo šahovsko druženje.

Kako je dodao, tokom svog rada je pokazivao odanost selu, prostom čoveku, trudbeniku i proizvođaču iako nije bio čovek sa sela.

U ime NUNS-a, čiji je Trnavčević bio jedan od osnivača, od njega se oprostio Mihajlo Kovač, koji je za Trnavčevića rekao da je bio dajen srpskog novinarstva i jedan od vitezova novinarskog posla.

„Prešao je hiljade kilometara, krstario srpskim selima, a sve u cilju da unapredi poljoprivredu i da seljak živi bolje… Mogao je da izabere i neki salonski sektor, ali nije i uvek se vraćao kući blatnjavih cipela“, naveo je Kovač.

Trnavčevićev najbliži saradnik u poslednjih nekoliko godina Risto Kostov istakao je da je Trnavčević tokom karijere predano i marljivo radio i da je tako bilo i do pre dva meseca kada je bio pred kamerama.

Govoreći o njegovim kvalitetima, Kostov je rekao da je uvek govorio iz glave i da je i knjigu „Samo sebi i drugima“ pisao bez i jedne zabeleške.

Uvek ga je, kako je kazao, fasciniralo Trnavčevićeva sposobnost pamćenja budući da je u detalje znao šta se dešavalo čak i daleke 1948. godine.

Novinar Zaharije Trnavcević preminuo je 13. januara u 90. godini.

Radio je na RTS-u, gde je vodio i Dnevnik, bio je autor poljoprivredne emisije „Znanje – imanje“, koju je potom vodio pod imenom „Znanje na poklon“ na TV B92.

Bavio se publicistikom i književnošću, ali i politikom.

Trnavčević je bio član DS, koji je napustio 2010. godine, kao i poslanik DOS-a.

Takođe je bio savetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Tokom 2012. bio je poslanik u Skupštini Srbije na listi „Preokret“ koju je predvodila LDP.

Preview

KOMEMORACIJA

Slide

LJUBIVOJE RSUMOVIC

Slide

KOMEMORACIJA

Slide

KOMEMORACIJA

Slide

KOMEMORACIJA

Slide

KOMEMORACIJA

KOMEMORACIJA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh