Gradovi

Održano pripremno ročište u prosecu protiv Perišića

BEOGRAD – Pripremno ročište u procesu protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba, penzionisanog generala Momčila Perišća i još dva optužena za špijunažu, održano je danas u Višem sudu u Beogradu.

Pripremno ročište, koje je do sada odlagano više puta, biće nastavljeno 29. marta.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Posle pripremnog ročišta sud će zakazati početak suđenja, koje bi trebalo da bude javno, barem u delu za koji sud ne proceni da bi trebalo da bude zaštićen vojnom, službenom ili državnom tajnom, u kom slučaju može da isključi javnost do kraja suđenja.

Postupak za „špijunsku aferu“ pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe još u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005, gde mu je suđenje za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak je ponovo aktiviran prošle godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto i sada je krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Preview

MOMCILO PERISIC

Slide

MOMCILO PERISIC

Slide

MOMCILO PERISIC

Slide

MOMCILO PERISIC

MOMCILO PERISIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh