• Gradovi

  OEBS neće imati posmatrače na biralištima, stiže samo ograničena misija

   

  OEBS neće imati posmatrače na biralištima, stiže samo ograničena misija

   

  Predsedničke izbore u Srbiji pratiće ograničena misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja neće imati posmatrače na biralištima, jer nije bilo dovoljno vremena za pripremu sveobuhvatne misije.

  Portparol Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Tomas Rimer izjavio je agenciji Beta da je u utorak u Srbiju poslata misija za procenu potreba za izbore, koja će pratiti posebne aspekte izbornog procesa, pravnog okvira i medijsko izveštavanje o izborima.

  „Ali neće biti sveobuhvatnog posmatranja na terenu, posebno ne na biralištima“, rekao je Rimer i objasnio da od raspisivanja izbora do dana glasanja nije ostalo dovoljno vremena za pripremu misije u punoj veličini.

  Rimer je kazao da bi u normalnoj situaciji OEBS preporučio slanje posmatračke misije, koju čine kratkoročni i dugoročni posmatrači.

  Dugoročni posmatrači bi, objasnio je, došli bi u zemlju najmanje mesec dana do šest nedelja pre izbora, dok bi kratkoročni posmatrači došli nedelju dana pre izbora i oni bi posmatrali glasanje, otvaranje i zatvaranje birališta i prebrojavanje glasova.

  „Poteškoća u ovom slučaju je da zbog kratkog vremena od raspisivanja do održavanja izbora mislimo da to ne bi bilo moguće. Zato šaljemo misiju za procenu izbora, ali OEBS neće slati misiju u punoj veličini“, izjavio je Rimer.

  Deo posla misije za procenu jeste i da utvrdi koliko su ispunjene preporuke iz prošlogodišnjeg izveštaja OEBS-a, zbog čega Rimer nije želeo da komentariše da li je Srbija primenila preporuke pre nego što misija uradi procenu.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com