Gradovi

OEBS pozdravio plan UN za sprečavanje nasilnog ekstremizma

BERLIN, BEČ – Zvaničnici OEBS pozdravili su danas akcioni plan za sprečavanje širenja nasilnog ekstremizma, koji je u Njujorku izložio generalni sekretar UN Ban Kimun, i poziv za unapređenje regionalne saradnje.

Predsedavajući OEBS, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer istakao je neophodnost intenziviranja napora u borbi protiv terorizma, a posebno širenja nasilnog ekstremizma i radikalizacije mladih.

„Pozdravljam Akcioni plan UN o sprečavanju nasilnog ekstremizma i poziv za unapređenje regionalne saradnje. Implementaciju ministarske Deklaracije OEBS o toj temi, usvojenoj prošlog meseca u Beogradu, stavićemo na visoko mesto na našoj agendi“, rekao je Štajnmajer.

Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer je poručio da će ta organizacija da nastavi blisku saradnju sa UN u smislu podrške novom Akcionom planu i nastavku primene svetske strategije za borbu protiv terorizma i rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Ban je ranije danas pozvao sve države članice da razviju nacionalni akcioni plan za sprečavanje širenja nasilnog ekstremizma i na promenu pristupa u rešavanju tog problema.

„Dugogodišnje iskustvo je dokazalo da su kratkovida politika, nedostatak rukovodstva, nespretni pristupi, jednostrano usmeravanje pažnje samo na bezbednosne mere i potpuno nepoštovanje ljudskih prava često samo pogoršali stvari“, rekao je Ban u Generalnoj skupštini UN.

Ban je, iznoseći akcioni plan, istakao da svi gubimo odgovarajući bezumnom politikom na terorizam.

To je politika koja „okreće ljude jedne protiv drugih, otuđuje već marginalizovane grupe i ide na ruku neprijatelju“, naveo je Ban.

„Potrebne su nam hladne glave i zdrav razum“, istakao je Ban, prenela je agencija AFP.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh