Novosti online

Ограничене посете у болницама због грипа

Због пораста броја оболелих од сезонског грипа забрањене су посете пацијентима на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Србије и у КБЦ „Звездара”, а у осталим болницама КЦС-а редуковане су на пола сата и ограничене на једну особу. Они који имају симптоме грипа или респираторне инфекције не би требало да посећују пацијенте који леже у болницама како би се избегле заразе и додатно погоршање њиховог здравственог стања.

Подаци Градског завода за јавно здравље показују да је у протеклој недељи у 109 случајева забележено обољења сличних грипу, док је 14.400 људи потражило помоћ лекара због респираторних инфекција.

​Упорни кашаљ
Више проблема од грипа грађани ових дана имају због упорног кашља, који траје недељама. Када дођу код лекара, пацијенти се жале на немогућност искашљавања, каже др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине из ДЗ „Вождовац”.

– Реч је о бактеријској инфекцији. Проблем у грлу прави слузави секрет пореклом из синуса. Грађани морају да се јаве лекару ако их кашаљ мучи дуже од недељу дана јер је повољна подлога за развој неких других инфекција. Пацијенти се жале да их кашаљ мучи и ноћу и да због њега не могу да спавају. Инфекција се тешко лечи и морају да се узимају антибиотици у договору са лекаром. У овом случају нису довољне таблете за болове у грлу – каже др Димитријевић.

– У Београду је и даље ниска активност грипа, док у Европи већина земаља бележи средњу активност овог вируса. Очекујемо благо повећање броја оболелих, али не драстично. Грип ће циркулисати међу људима још две до четири недеље што је уобичајено за овај период године – наглашава др Лепосава Гаротић-Илић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.

Симптоми грипа као што су нагла појава високе температуре, кашаљ, цурење носа, бол у грлу и малаксалост најчешће трају до пет дана, а код деце могу да се продуже и до седам. Болест се преноси директно са особе на особу капљичним путем, када човек кашље или кија, и индиректно капима или секретом из носа и грла који се нађе на рукама и предметима које свакодневно додирујемо.

У овом периоду је најважније јачање имунитета и узимање доста витамина, воћа и поврћа, затим испијање лимунада и чајева, а незаобилазне су и домаће пилеће супе. Уколико се грип појави, битно је остати код куће и одлежати болест. Старе особе не смеју да запостављају узимање редовне терапије, а деца никако не смеју да иду у вртић. А шта да ради мајка која доји бебу ако добије грип?

Педијатар професор Цивилибал Махмуд наглашава да жене које доје, а добију грип могу да наставе да хране бебу на исти начин.

– Грип изазива инфекције капљичним ширењем или блиским контактом пре него путем мајчиног млека. Мајка која прекине са дојењем заправо несвесно беби уништава природни штит од болести. Мајчино млеко јача имунитет и штити дете од болести својим антивирусним и антибактеријским материјама. Бебе које се хране мајчиним млеком ређе оболевају од благих инфекција горњег респираторног тракта. Важно је да мајка која добије грип носи маску коју ће мењати на сваких 30 минута и да руке пере чешће сапуном. Стан треба проветравати, а површине које се често додирују треба стално чистити. Лекове не смеју да узимају без консултације са лекаром – појаснио је др Махмуд.

И труднице се често питају како треба да се понашају уколико их ухвати вирус грипа.

– Сваки вирус може да остави последице по плод јер вируси за разлику од бактерија пролазе плацентну баријеру и могу директно да дођу до плода. На срећу, такве ствари се не дешавају често јер постоји природни имунитет који бебу штити. И оне се са сваким вирусом боре као и њихове мајке. Ако их ипак грип не обиђе, могу да узимају лекове на бази парацетамола, витамин Це, чајеве и да мирују – препоручује др Мима Фазлагић, гинеколог.

Није на одмет подсетити да се треба чувати од прехлада јер у просеку предшколска деца имају девет прехлада годишње, малишани у вртићу 12, а адолесценти и одрасли седам.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh