Gradovi

Ojačati mehanizme za zaštitu ljudskih prava

BEOGRAD – U skoro svim zemljama Evrope je važno ojačati mehanizme za zaštitu demokratije i ljudskih prava, pošto su ona deklarativno zagarantovana, ali se ugrožavaju u praksi, poručili su danas učesnici diskusije „Otpor neliberalnim demokratijama, autokratijama i populizmu“ u Kući ljudskih prava.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Milan Antonijević je rekao da treba sprovesti podelu vlasti i obezbediti mehanizme kontrole.

„To je ono što najviše zanima građane – ekonomska i socijalna prava, čime se bave organizacije civilnog društva, čija je uloga ključna u tom procesu“, naveo je Antonijević na panelu sa predstavnicima organizacija iz Poljske, Hrvatske i Mađarske.

On je rekao da se „lakmus papir“ neliberalnih demokratija u EU ogleda u sedam tačaka: pobeda na izborima bez kontkretnih obećanja već povratak na stare tradicionalne vrednosti, urušavanje ustavne podele vlasti i slabljenje institucija koje treba da nadziru vlast…

Tu su, dodao je i pritisci na medije, preuzimanje kontrole nad finansijama i vladavina oligarha, zatim diskreditovanje opozicije i zapadne kritike, stvaranje iluzornog neprijatelja, kao i prekrajanje izbornog sistema.

Danuta Prživara iz Helsinške Fondacije za ljudska prava je rekla da se traži ključ za zloupotrebu institucija i ukazala na značaj ustavnih pitanja.

Prživar je istakla da u Evropi ne postoji jasan mehanizam kako sa zemljama članicama istrajati u pronalaženju rešenja za populizam i kršenje ljudskih prava.

Ivan Novosel iz zagrebačke Kuće ljudskih prava je ukazao na značaj medija za promociju i zaštitu ljudskih prava, ali ključnu ulogu civilnog sektora.

Ester Polgari iz Centralno evropskog instituta je govorila o značaju izmene ustava i takođe, ukazala na značaj uloge ombudsmana ističući da je ona u mnogim evropskim zemljama dezavuisana postavljanjem ljudi koji su poslušni.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh