Gradovi

Oko 1.000 migranata čeka da izađe, 952 da uđe u Srbiju

BEOGRAD – U Šidu oko 1.000 migranata čeka da uđe u Hrvatsku, dok u Tabanovcima, na severu Makedonije, 952 izbeglice čekaju na ulaz u Srbiju, podaci su koje je Tanjug danas dobio od Komesarijata za izbeglice i Kancelarije UNHCR Srbija.

Takođe je navedeno da je tokom popodneva iz Preševa ka Šidu krenuo voz sa 300 izbeglica i jedan autobus.

Kako je Tanjugu rekao Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice, srpsko-hrvatska granica je otvorena i sve funkcioniše bez problema.

„U Šidu je oko 1.000 ljudi, oni su „podobni“ da idu dalje, očekuje se voz da budu ukrcani, granica je otvorena i sve funkcioniše kako treba“, naveo je Mišković.

Prema rečima predstavnice za štampu UNHCR-a Mirjane Milenkovski, kolege iz Makedonije su ih obavestile da se u Tabanovcima nalaze 952 izbeglice, ali da je proces njihovog propuštanja usporeniji, jer od danas važe nove procedure, pa je čekanje duže nego prethodnih dana.

„Imamo informaciju da je iz Preševa, u toku popodneva, ka Šidu krenuo voz sa 300 izbeglica i jedan autobus. Pretpostavljamo da su to ljudi koji su juče ušli“, rekla je ona Tanjugu.

Kada je reč o situaciji u Šidu, Milenkovski kaže da danas nije bilo prevoza ka Hrvatskoj, jer voz iz Hrvatske nije došao, ali ukazuje da se često dešava da voz dođe popodne ili predveče.

Od danas se primenjuje dogovor direktora policija zemalja regiona, kojim je predviđeno zajedničko registrovanje izbeglica na grčko-makedonskoj granici i organizovanje njihovog prevoza do Austrije.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh