• Gradovi

  Oko 50 raseljenih Srba pokušaće danas da poseti Đakovicu

  DEČANI – Oko 50 raseljenih Srba iz Đakovice došlo je jutros organizovano na Kosovo i Metohiju sa namerom da u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u tom gradu donesu badnjak koji su jutros posekli na severu Kosova.

  Raseljeni Srbi iz Đakovice prisustvuju u manastiru Visoki Dečani službi nakon čega bi trebalo da posete rodni grad iz kojeg su proterani 1999. godine.

  Predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević izjavio je Tanjugu da je još neizvesno da li će uspeti da obiđu crkvu koja se nalazi u Srpskoj ulici u Đakovici zbog najavljenog protesta tamošnjih Albanaca koji se protive povratku Srba u grad.

  Stanojević je dodao da će ponašanje Albanaca i reakcija policije pokazati da li je Đakovica i dalje „zabranjeni grad za Srbe“ istakvši da je namera raseljenih da obeleže veliki hrišćanski praznik u svom rodnom gradu bez namere da bilo koga provociraju.

  Autobus sa raseljenim Srbima iz Đakovice je do Dečana došao u pratnji Kosovske policije, a sa rasljenima je i predsednik Srpske liste Slavko Simić.

  Raseljeni Srbi iz tog grada već dve godine ne mogu da obiđu manastir i obeleže Božić, jer se tome protive pojedini lokalni Albanci koji su i prošle i pretprošle godine kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

  U Đakovici je nekada bilo oko 12.000 Srba, a danas su preostale samo četiri srpske monahinje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com