Gradovi

Oko 6,7 miliona građana ima pravo glasa na izborima

BEOGRAD – Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima trebalo bi da ima oko 6,7 miliona igrača, kao na izborima 2014, a razlika od 230.000 birača koja se pojavila u javnosti, posledica je greške službenika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave prilikom objavljivanja te informacije na sajtu ministarstva.

Kako je u izjavi Tanjugu objasnila resorna ministarka Kori Udovički veća brojka koja se pojavila na sajtu ministarstva, od sedam miliona, predstavlja sveukupan broj imena koja se danas nalaze u bazi, a koja uključuje i biračka mesta na Kosovu i Metohiji, gde se izbori ne sprovode od 1999.

Ona je poručila da se ti spiskovi i imena ne diraju i da za njih neće biti štampani izvodi.

Objašnjavajući eventualne promene u broju potencijalnih glasača, udovički je podsetila da se svakog dana birači upisani u spisak brišu i dodaju shodno tome da li ima duplikata, da li su neki građani preminuli, da li su novi napunili 18 godina…

„Kada bi se sutra zaključio birački spisak, bilo bi oko 30.000 manje birača na tom spisku nego 2014. baš zato što, nažalost, više odlazi i umire nego što puni 18 godina“, istakla je Udovički.

S njom se saglasio i predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević koji je dodao da je potrebno voditi računa da se od 1999. u pojedinim opštinama Kosova i Metohije, poput Đakovice, Glogovca, Suve reke, Uroševca, ne sprovode izbori iz bezbednosnih razloga.

„Prema pravilima RIK birači koji su upisani na spisak na teritoriji tih opština ne ulaze u ukupan broj birača. Ta razlika od 260.000-270.000 birača je posledica toga što službenik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, prilikom objavljivanja te informacije na sajtu, nije vodio računa o odredbi uputstva za sprovođenje izbora“, rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, ukoliko se izuzmu oni koji imaju prebivalište na teritoriji tih kosovskih opština, a na kojima se izbori ne sprovode od NATO bombardovanja, ukupan broj birača koji će glasati 24. aprila ove godine ne bi trebalo mnogo da odstupi od broja koji je bio 2014, što je oko 6,7 miliona birača.

Kada je reč o izborima na Kosovu i Metohiji Đurđević je podsetio da je RIK donela uputstvo za sprovođenje izbora na toj teritoriji koja sledi istu metodologiju kao i tokom izbora 2012. i 2014.

„Zbog bezbednosnih razloga izbori na KiM moraju da se sprovode uz tehničku asistenciju OEBS-a, koji je još 2012. i 2014. ima svoje uslove pod kojima pruža tu asistenciju“, rekao je Đurđević.

On je objasnio da osnovna razlika u odnosu na izbore koji se sprovode na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine jeste u tome što birački odbori imaju tri člana koji, posle glasanja u 20 sati, ne utvrđuje rezultate, već pečati kutije.

„Uz pratnju OEBS-a cela glasačka kutija, sa izvodom iz biračkog spiska i neupotrebljenim glasačkim listićima se transportuje u dva privhatna centra, koji će biti u Raškoj i Vranju. Tamo će članovi biračkog odbora sa članovima radnih tela za KiM skinuti pečat i utvrditi rezulate“, rekao je Đurđević.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh