Gradovi

Okrugli sto o položaju osoba sa invaliditetom

BEOGRAD – Broj pritužbi na diskriminaciju na osnovu invaliditeta predstavlja 10 odsto svih pritužbi, pokazuju podaci Kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

To kako se navodi, nije realna cifra, već je taj broj daleko veći, a svakodnevno smo svedoci medijskih članaka u kojima se ukazuje na diskiminaciju osoba sa invaliditetom (OSI) koji ne mogu da ostvare prava koja im po zakonu pripadaju, navodi se u saopštenju Centra za tranziciju i ljudska prava „Spektar“.

To će između ostalog biti tema okruglog stola „Strategija unapređenja položaja OSI – put do jednakosti OSI“ koji se održava 8. septembra.

Okrugli sto organizuje Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“, uz podršku Vlade Republike Srbije- Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rada usvojili su Strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period 2007-2015.

Strategijom je napravljen radikalan zaokret kada je reč o unapređenju prava OSI naglašavajući da je reč o ljudskim pravima koje je potrebno na odgovarajući način zaštiti i ostvariti, zaustaviti diskriminaciju, te omogućiti njihovo ravnopravno uključivanje u sve društvene tokove.

Okruglom stolu će prisustvovati i predstavnici nevladinog sektora, studenti i druge zainteresovane grupe.

Cilj okruglog stola jeste ubrzavanje procesa inkluzije OSI u društvo, dodaje se u saopštenju.

Foto Tanjug/ M. Delić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh