• Gradovi

  Oland: Neprihvatljivo da Kameron menja principe EU

  BRISEL – Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da je „neprihvatljivo“ da britanski premijer Dejvid Kameron menja suštinske prinicipe EU usprotivivši se nekim zahtevima Britanije u vezi sa reformom EU.

  „Legitimno je da saslušamo britanskog premijera, ali je neprihvatljivo da revidiramo osnivačke obaveze EU,“ rekao je Oland dolazeći na samit EU u Briselu.

  I predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da su neki od britanskih predloga za reformu EU „neprihvatljivi“, ali da postoji „istinska“ šansa za dogovor u februaru, ukoliko britanski premijer Dejvid Kameron bude spreman na kompromis.

  „Konsultacije koje sam imao sa zemljama članicama pokazuju da postoji dobra volja svih strana, ali to ne menja činjenicu da su neki od britanskih predloga neprihvatljivi“, rekao je Tusk, uoči danasnje večere na kojoj će lideri EU razgovarati o britanskim zahtevima za reformu odnosa sa EU, prenosi Rojters.

  U Briselu se danas održava dvodnevni samit šefova država i vlada EU, na kojem će glavne teme biti izbeglička kriza, zaštita spoljnih granica Unije, borba protiv terorizma, a tema samita je i želja Velike Britanije da reformiše svoje veze sa EU.

  Britanski premijer Dejvid Kameron pokušaće večeras da prevaziđe zastoj u pregovorima sa EU u nastojanju da postigne povoljnije uslove za članstvo Britanije pre nego što britanski građani izađu na referendum o članstvu u Uniji.

  Jedan od ključnih problema je želja Londona da smanji socijalna davanja za migrante iz EU s ciljem da se smanji priliv imigranata u Britaniju.

  AP Photo/Bob Edme

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com