Gradovi

Oland: SAD bi trebalo da poštuju klimatski sporazum iz Pariza

Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio danas da bi SAD trebalo da poštuju globalni dogovor o ograničavanju klimatskih promena nakon izbora Donalda Trampa za američkog predsednika.

MARAKEŠ – Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio danas da bi SAD trebalo da poštuju globalni dogovor o ograničavanju klimatskih promena nakon izbora Donalda Trampa za američkog predsednika.

Oland je, na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (UN) u Marakešu, rekao da je klimatski sporazum iz Pariza nepovratan, prenosi agencija Rojters.

„SAD, kao najveća ekonomska sila na svetu i drugi najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte, moraju poštovati obaveze koje su preuzele“, naveo je Oland.

Pariski sporazum o klimi potpisalo je više od 190 država i još 100 ga je formalno odobrilo, uključujući SAD, a novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je tokom predizborne kampanje poručio da će SAD povući podršku tom sporazumu.

Na konferenciji je danas govorio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-Mun, koji je pozvao na prekid subvencionisanja fosilnih goriva kako bi se ubrzala tranzicija na čistu energiju.

„Države i kompanije bi trebalo da učine više kako bi ograničile globalno zagrevanje prouzrokovano emisijom fosilnih goriva“, izjavio je Ban Ki-Mun u Marakešu, a prenosi agencija Frans pres.

„Nemamo pravo da se kockamo sa sudbinom budućih generacija ili da ugrožavamo opstanak drugih vrsta koje žive na planeti“, dodao je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh