• Gradovi

  Ombudsman pozdravlja napore za pružanje pomoći izbeglicama

  BEOGRAD – Povodom Međunarodnog dana migranata koji se obeležava 18. decembra, Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je napore organa javne vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog sektora da pruže humanitarnu i drugu pomoć izbeglicama koje svakodnevno prolaze kroz Srbiju i apelovao da se učini sve kako bi se unapredili uslovi za njihovo zbrinjavanje.

  Istovremeno, kako se navodi u saopštenju Kancelarije Zaštitnika, neophodno je unaprediti i uslove povratka i reintegraciju domaćih državljana koji se u postupku readmisije vraćaju iz zemalja EU u Srbiju, kako bi im se obezbedio pristojan život u domovini i smanjio broj državljana naše zemlje koji traže azil u zemljama EU, a koji jesu mahom ekonomski migranti u potrazi za boljim životnim standardom.

  Od početka godine kroz Srbiju je, kako se podseća, prošlo više od pola miliona ljudi poreklom iz ratom zahvaćenih zemalja, od čega skoro polovinu čine žene i deca, dakle osobe iz naročito osetljivih kategorija koji zahtevaju naročitu pažnju i podršku.

  Zaštitnik građana već nekoliko godina sistematski prati postupanje nadležnih državnih organa prema izbeglicama koje su u tranzitu kroz Srbiju, kao i lica koja su prepoznata kao tražioci azila u RS, kaže se u saopštenju i dodaje da je nadležnim organima upućen veći broj preporuka u ovoj oblasti.

  Nakon nedavnog terorističkog napada u Parizu, balansirajući između humanosti i očuvanja bezbednosti, države tranzita i države krajnje destinacije suočile su se sa dodatnim izazovima, usled kojih ostvarivanje osnovnih ljudskih prava ogromne većine migranata ne sme biti ugroženo zbog izolovanih incidenata pojedinaca, kaže se u saopštenju Zaštitnika građana.

  Međunarodni dan migranata je međunarodni praznik koji se obeležava 18. decembra, na dan kada je još 1990. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava radnika migranata i članova njihovih porodica.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com