• Gradovi

  Ombudsman pozdravlja zaključak vlade

  BEOGRAD – Zaštitnik građana pozdravio je danas zaključak Vlade Srbije kojim je posle godinu i po dana uvažena njegova preporuka da se obustavi nepravilna i nepravična naplata solidarnog poreza kao i da se tako naplaćen porez vrati trudnicama, saopštila je Kancelarija Zaštitnika.

  Kako je navedeno, ombudsman žali što to nije učinjeno ranije, jer bi se tako izbeglo dodatno opterećenje za građane.

  Zaštitnik građana podseća da je još u martu 2014. godine, postupajući po pritužbama više desetina građanki i organizacija, sproveo postupak kontrole rada Poreske uprave Ministarstva finansija i utvrdio da se solidarni porez naplaćuje ne samo, kako je svrha zakona, na zarade veće od 60.000 dinara, već i na više meseci zakasnele pa ođednom, kumulativno isplaćene naknade zarada trudnicama.

  Zaštitnik građana preporučio je još tada Ministarstvu finansija da sa nezakonitom i nepravilnom naplatom solidarnog poreza prestane, a nezakonito obračunate i naplaćene iznose vrati, ali je Ministarstvo finansija odbilo da sprovede te preporuke čak i posle tri sastanka ministara finansija sa Zaštitnikom građana, i nastavilo da na nepravilan način primenjuje zakon.

  Tek nakon jučerašnjeg sastanka Zaštitnika sa predsednikom vlade na tu temu, vlada je zaključkom naložila Ministarstvu finansija da ispravi grešku.

  „Da je Ministarstvo finansija učinilo ono što u sličnim situacijama čini 90 odsto drugih organa, građani sada ne bi bili opterećeni prikupljanjem dokumentacije za refundiranje poreza koji im je nepravilnim radom državnog organa naplaćen“, istakao je Saša Janković.

  U zaključku koji je Vlada Srbije donela, navedeno je da porodilje, kako bi dobile povraćaj nepravedno naplaćenog poreza, treba poreskoj upravi opštine na kojoj žive da podnesu dokumentaciju o naplati poreza.

  Foto Tanjug, M. Đoković (arhiva)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com