Novosti online

Омбудсман препоручио разрешење начелника Комуналне полиције

Заштитник грађана Саша Јанковић препоручио је данас разрешење начелника Комуналне полиције Београда Николе Ристића, након утврђене одговорности за повреду права грађана и због поновљеног одбијања сарадње са заштитником.

Како је саопштено, Јанковић је утврдио да је у поступању Комуналне полиције Београда према новинарској екипи Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) 21. октобра 2015. године било недостатака, од којих се најзначајнији односе на незаконито одузимање предмета и брисање снимака из фотоапарата.

„Начелник Комуналне полиције незаконито је спречавао снимање поступања Комуналне полиције, а током поступка контроле је дао неистините податке о одузимању предмета, који су у очигледној супротности са садржајем аудио-видео снимка тог догађаја доступних јавности”, навео је Јанковић.

Такође, препорука је упућена и због поступања комуналне полиције према новинарској екипи сајта „Истиномер” 25. септембра 2015. године.

Новинарки и сниматељима сајта „Истиномер”, Комунална полиција забранила је 25. септембра снимање испред ресторана „Саванова” и написала им прекршајне пријаве уз образложење да су „уласком на градилиште ометали службено лице у обављању дужности”. Екипи Истиномера, која је снимала интервју са Добрицом Веселиновићем из Иницијативе „Не да(ви)мо Београд”, најпре је из ресторана „Саванова” поручено да се одмах удаље, јер власник не дозвољава снимање у близини објекта.

Пошто чланови новинарске екипе то нису учинили, убрзо је стигло двоје комуналних полицајаца који су инсистирали на томе да се екипа удаљи, јер је, како су казали, у питању градилиште. Након тога, на шеталишту се појавило још седам комуналних полицајаца који су написали прекршајне пријаве новинарки, двојици сниматеља и фоторепортеру Истиномера, као и Добрици Веселиновићу. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh