Svet

Opasan susret u Ormuskom moreuzu

Američki brod je ispalio signalne rakete i pokušao da stupi u kontakt s iranskim posadama, izjavio je Kajl Rejns, potparol Komande američkih snaga na Bliskom istoku.

Rejns je rekao da su iranski čamci bili na svega 300 metara od američkog broda, u čijoj pratnji je bio još jedan raketni razarač, „Mejson“.

 

Taj opasan susret se dogodio u međunarodnim vodoma Ormuskog moreuza, glavnog međunarodnog trgovinskog puta na jugu Irana, severno od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rejns je rekao da je američki razarač koji može da ispaljuje i balističke rakete, morao da promeni kurs da bi izbegao sudar, a mogućnosti manevrisanja su bile ograničene jer su u blizini naftne platforme.

Iran:Suočićemo se sa svakim ko uđe u naše vode

Iranski ministar odbrane izjavio je danas, nakon incidenta u koji je bio uključujen američki ratni razarač, da će pomorske snage njegove zemlje ubuduće upozoriti ili se suočiti sa svakim stranim brodom koji uđe u njene teritorijalne vode.

„Ako strani brod uđe u naše vode mi ćemo ih upozoriti, a ako je invazija – mi ćemo se suprotstaviti“, rekao je general Hosein Degan.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh