• Novosti online

  Opasno zagadjenje vazduha u Sarajevu

  Sarajevske vlasti saopštile su da je zagadjenje vazduha u tom gradu dostiglo opasne nivoe prethodnih dana, zbog čega je zabranjen saobraćaj teretnih vozila i otkazani su svi dogadjaji na otvorenom, a gradjani upozoreni da ne izlaze napolje.

  Nadležni su takodje smanjili jačinu grejanja u zgradama koje imaju kotlarnice na ugalj i zabranili izgradnju koja stvara prašinu.

  Mere je ove nedelje uvela vlada sarajevskog kantona, koja je danas saopštila da su tokom prethodna tri dana vrednosti štetnih čestica PM10 u vazduhu bile najmanje dva puta, a nekad i pet puta veće od 50 mikrograma po kubnom metru, što je dozvoljena granica u Evropskoj uniji.

  Sarajevo, grad u dolini okružen visokim planinama, tradicionalno ima problema s visokim koncentracijama magle, smoga i prašine.

  Situacija se dodatno pogoršala u prethodnih 10 godina zbog povećanja broja visokih zgrada koje blokiraju protok vazduha, korišćenja starih vozila i povećane upotrebe uglja za grejanje u gradu.

  Prema nedavnom izveštaju Programa UN za životnu sredinu, gradjani Sarajeva izloženi su nekim od najviših koncentracija zagadjenosti vazduha u Evropi, a očekivano trajanje životnog veka u Bosni i Hercegovini smanjeno je za 1,3 godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com