Novosti online

Опасност од eпидемије хепатитиса у Идоменију

Од нашег дописника

Атина – У Идоменију, први случајеви хепатитиса, могућа епидемија на помолу! За сада је регистровано неколико сумњивих случајева, један малишан је пребачен у солунску болницу где је констатовано обољење, лекари страхују од горег сценарија.

Оно о чему се данима нагађало и што је било за очекивање у кампу где у крајње нехигијенским условима борави око 14.000 људи, сада постаје стварност. Први пацијент са симптомима хепатитиса, 9-годишњи сиријски малишан превезен је у болницу, лекари су констатовали још неколико сумњивих случајева. С обзиром да се вакцина од хепатитиса у развијеном свету прима у првој години живота, постоји оправдана сумња да готово нико од око шест до седам хиљада малишана који бораве у Идоменију – није примио вакцину. А управо су малишани ти који одмах обољевају. Лекари волонтери у Идоменију предузимају хитне мера како би вакцинисали бар оне који су били у непосредној близини оболелог. Војска је на себе преузела обавезу да што пре и у што већој количини достави флаширану воду јер се претпоставља да су лоши санитарни услови, непостојање довољне количине тоалета и чисте пијаће воде, апсолутно главни узрок појаве хепатитиса који, како лекари очекују, може врло брзо да се прошири даље.

Одмах су предузете најнужније мере које подразумевају, оно што је у овом тренутку у Идоменију готово немогуће: поштовање елементарних правила личне хигијене, прање руку пре припремања хране и после употребе тоалета, коришћење чисте воде за пиће, изолација болесника и вакцинација против хепатитиса.

Овдашњи медији појаву хепатитиса који може да прерасте у епидемију карактеришу као апсолутну последицу владине небриге за крајње нехумане услове у којима живе хиљаде миграната у Идоменију. Подсећа се на чињеницу да лекари волонтери већ данима указују на опасност од ширења заразе, на чињеницу да се у води и блату и нехигијенским шаторима рађају бебе, живе деца, гладни и жедни људи који се свакодневно отимају за храну.

Са своје стране, влада последњих дана покушава да пресели мигранте на боље локације, у праве прихватне центре али то иде тешко и са отпором. Такође, како је саопштио помоћник министра одбране Димитрис Вицас задужен за координацију миграната камп у Идоменију који су формирали сами мигранти који су желели да буду што ближе граници и који није легални прихватни центар, вероватно ће бити расељен у року од недељу дана. Влада, како је рекао, не намерава да употребљава силу и покушава да убеди хиљаде људи, а миграната је тренутно у Грчкој преко 43 хиљаде, да добровољно напусте Идомени, пирејску луку у којој их је неколико хиљада и све локације које нису прикладне за њихов боравак. Солидан смештај обезбеђен им је у великом броју прихватних центара широм земље.

Утолико пре што се време у Грчкој додатно погоршава, очекују се обилне кише, јака бура и пад температуре.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh