Gradovi

Opet porušena ploča nestalim srpskim novinarima na KIM

KOSOVSKA MITROVICA – Nepoznate osobe, odnele su po peti put spomen obeležje nestalim srpskim novinarima koje se nalazilo na putu Velika Hoča – Zočište, na mestu gde nestali novinari poslednji put viđeni.

Prethodno su, krajem septembra ove godine, vandali pokušali da polome ploču, ali tada u tome nisu uspeli da unište ploču na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku pisalo: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari“ .

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju ponovno rušenje ploče na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić i traže od međunarodnih i kosovskih institucija da otkriju ko već peti put čini ovaj vandalizam.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji, ali počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM ponovo traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova.

Bili su u automobilu „zastava 128“ plave boje koji nikada nije pronađen.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Slavuja i Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Kancelarija za KiM osudila rušenje spomen-ploče novinarima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila ponovno rušenje spomen-ploče posvećene novinarima Radija Priština Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča-Zočište.

„Peti put su vandali uništili jedno spomen-obeležje, a da policija nije ni prstom mrdnula da to spreči ili pronađe počinioce, iako smo sigurni da bi, da postoji volja nadležnih organa, odgovorni mogli da budu identifikovani odmah“, navela je u saopštenju Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM pita kome osim zločincima i onima koji dele zločinačke vrednosti može da smeta podsetnik na dvoje nevinih ljudi i jedan nerasvetljeni zločin.

Zato, dodaje, ne može biti nikakvog opravdanja za počinioce ali, ni za čitavu albansku javnost na Kosovu i Metohiji koja tradicionalno ostaje nema ovim povodom.

Navodi se da se rušenjem spomenika žrtvama otmice zapravo diže spomenik otmičarima, a zločin ustanovljava kao pozitivna društvena vrednost.

„Svi koji danas ćute i ništa ne preduzimaju ovim povodom treba da se zapitaju da li žele da žive u društvu u kojem je zločin vrlina“, zaključuje se u saopštenju.

Foto Twitter@Maroevic

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh