Analize I Kolumne

Опет шамар Русији: Војска повучена мање од 24 часа пре вежби

Извор: Нова.рс, https://nova.rs/vesti/politika/opet-samar-rusiji-vojska-povucena-manje-od-24h-pre-vezbi/

Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне вежбе и тако практично само 24 сата раније повуче војнике из Белорусије, где је од 10. до 15. септембра требало да се одрже Вежбе словенског братства.

Влада Србије на данашњој седници донела је одлуку да у наредних шест месеци прекине све војне вежбе и све војне активности са свим партнерима.

Објашњење – притисак Европске уније.

Бар је тако рекао министар одбране Александар Вулин. Како је објављено на сајту министарства, Вулин је после седнице Владе рекао да се Република Србија налази под страшним и незаслуженим притиском Европске уније.

“Притисци који немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама или нашим поступцима, па чак ни у реалности, резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља. Од нас се тражи да по цену напуштања наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, али и наш народ на Косову и Метохији и Републици Српској напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом” рекао је Вулин и додао:

“Да би сачували позицију војне неутралности, а избегли или умањили последице појачаних напада на нашу земљу, нашу политику и нашу економију, Влада Републике Србије на данашњој седници донела је одлуку да се у наредних шест месеци прекине са свим војнима вежбама и свим активностима са свим партнерима, без разлике. У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО-ом ни са ОДКБ-ом, ни са Русијом ни са САД, ни са Кином, ни са Европском унијом, ни са истоком ни са западом. Наше учешће у мировним операцијама ће бити посебно размотрено и према потреби суспендовано, рекао је министар одбране.

Војска у Минску већ месец дана

Интересантно је, међутим, да оваква одлука владе долази само 24 сата пре него што је у Минску требало да почну Вежбе словенског братства, на којима сваке године учествују војници Србије, Русије и Белорусије.

Интересантно је и да се наши војници у Белорусији заправо налазе од средине августа, као и то да оваква одлука Владе Србије долази само дан након што су учешће српске војске на вежбама у Белорусији усред тамошњих демонстрација, као скандал оценили и британски Индепендент, али и Ројтерс.

Поред тога, ово је само још један у низу потеза Србије, који се могу окарактерисати као удаљавање од Русије, а трају месецима уназад. Листа је дуга, а обухвата између осталог приче о руском шпијуну, оптужбе да Руси стоје иза демонстрација у Србији, куповина оружја од Кине, тврдње да Руси лобирају за проруске кадрове у влади, игнорисање руске вакцине, закључно са потписаним споразумом у Вашингтону, који садржи неколико по званичну Москву спорних тачака…

Војници били у Белорусији и током протеста

Војнополитички аналитичар Владе Радуловић за портал Нова.рс каже да је присуство војске Србије у Белорусији резултат ангажовања наших припадника на Међународним војним играма које су одржане од 23. августа до 5. септембра на више локација.

“У Белорусији (Снајперска граница – Такмичење у гађању далекометном пушком) и Руској Федерацији (Тенковски биатлон и Војни рели). Дакле, тачно је и то да су припадници Војске Србије боравили на територији Белорусије током протеста, али њихово боравак тамо резултат је унапред договорених активности из области међународне војне сарадње. Због тога не видим проблем са војног аспекта, али би потенцијалне консеквенце могле доћи из поља политике. Са једне стране, потписали смо декларацију ЕУ о Белорусији, а са друге стране управо нам је Белорусија изузетно значајан партнер и можда најбоља алтернатива за даље опремање војске, чиме би се направио благи отклон у односу на Русију и потенцијалне санкције”, наводи Радуловић.

Према његовом мишљењу, најбитније је да је Војска Србије реализовала претходне договорене активности “по правилу службе” и да се није злоупотребљавала за унутарполитичке обрачуне.

“Војне вежбе које је требало да се одрже у септембру су наставак такође планираних активности и део су традиционалног “Словенског братства”, где поред Белорусије и Србије учествује и Русија”, објашњава Радуловић.

Отклон од Русије – излаз из кризе

Војни аналитичар Александар Радић оценио је да је одлука Владе Србије да прекине све војне вежбе на шест месеци једини излаз из кризе која компромитује Србију у војној сарадњи с другим државама.

“После вашингтонског споразума (Београда и Приштине), наглог хлађења односа са Русијом и са кризом у Белорусији, било је тешко замислити да ће припадници Војске Србије отићи на вежбу у Белорусију, која се одиграва на самој граници с Пољском, чланицом НАТО-а. Одлазак припадника ВС на ту вежбу могао да се тумачи као “охрабривање” председника Белорусије Александра Лукашенка против кога трају опозициони протести после председничких избора у тој земљи, а могло би да се тумачи и да се учешћем у вежби подржава “руска демонстрација силе” док траје “врло жестока размена отровних стрелица” између званичног Београда и Москве”, рекао је Радић агенцији Бета и додао да би и НАТО то могао да прочита као непријатељски чин према њима – у Пољској.

Радић каже и да се Србија “драматично и брзо” удаљила од сарадње с Русијом и њеним савезницима.

“То је било јасно од првих критичких тонова на вест о томе да је Србија купила кинески ПВО систем, а онда је то експлодирало после прошлонедељеног састанка представника Србије и Косова у Вашингтону. Незамисливо је одржавати заједничке вежбе Србије и Русије док се не примири политичка ситуација”, закључује Радић.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh