• BG

  Опозиција бојкотовала Пахора, али не и скупштинску касу

  Део опозиције у Скупштини Србије бојкотовао је јучерашњу посебну седницу на којој се посланицима обратио словеначки председник Борут Пахор, али, како су рекли, не зато што имају нешто против њега, већ због стања у парламенту и у Србији. Њихов гест шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић оценио је као начин да покажу „да им грађани Србије нису важни и да желе само да се на власт врате они који су 12 година систематски уништавали Србију”.

  Борута Пахора је на улазу у зграду скупштине дочекала председница парламента Маја Гојковић, а док су они ишли према сали за заседање Пахору су пришли посланици ДС-а Балша Божовић и Маја Виденовић и уручили му брошуру са фотографијама и текстовима о протестима који се већ неколико недеља одржавају у Београду под слоганима „Стоп крвавим кошуљама” и „Један од пет милиона”, као и беџ протеста. Опозиционари су се Пахору извинили због бојкота и објаснили му да су то урадили „зато што је председник Србије Александар Вучић ставио парламент у свој џеп”. Затражили су „већу подршку ЕУ грађанима у борби за владавину права у Србији”.

  Осврнувши се на овај гест двоје демократа, шеф скупштинских напредњака Александар Мартиновић казао је новинарима: „Овде су на скупштинским ходницима пресретали Пахора и говорили му о томе како опозиција у Србији нема никаква права. Да би грађани Србије знали, у Србији се сви избори од 2000. године одвијају по истим правилима, али проблем је у томе да су онима који су раније побеђивали на изборима или су успевали да политичком куповином формирају владу, тада правила била добра, а кад су почели да губе изборе жале се на изборне услове. Данас су по ко зна који пут показали да једино знају да вређају и да бију жене, да их називају курвама и фуксама, добро су научили да пуне своје џепове, а да не раде ништа.”

  Седницу су бојкотовали посланици из странака окупљених у Савез за Србију (СзС), а придружили су им се и они из Клуба самосталних посланика (КСП), који су се, за разлику од оних из СзС-а, обратили новинарима. Како је рекао шеф КСП-а Јован Јовановић, они су се за бојкот одлучили не зато што имају нешто против Пахора, већ у знак солидарности са осталим опозиционарима који су се одлучили на овај гест, али и са протестима грађана на улици, које подржавају. Лидер Нове странке Зоран Живковић казао је да је одлука да се не присуствује седници мање зло и додао да није донета „под притиском некога ко је председник неког савеза, или ’Твитера’, већ је то одлука посланика који не прихватају овакав начин сазивања седнице, као и поруке које је Александар Вучић изнео приликом састанка са Пахором”.

  Истакао је да део посланика који је донео ову одлуку не сматра да је бојкот крај приче и да није циљ већ средство за озбиљну стратегију у борби против режима. Живковић је додао: „Морамо водити активну борбу против овог режима, што не искључује бојкот, ни тренутни, ни крајњи, али мора да се зна шта радимо сутра”. Док је Живковић давао изјаву, иза новинара је стајао Балша Божовић (ДС), а Живковић га је, кроз смех, позвао да и он нешто каже „Ако смеш, ако није забрањено”. Божовић није ништа одговорио, а Живковић је казао: „Видите шта значи кад сте слободан човек, можете да говорите кад хоћете и шта хоћете.”

  У присуству посланика из своје коалиције, Александар Мартиновић се обратио новинарима рекавши да је владајућа коалиција „масовно присуствовала седници, чиме смо показали жељу да будемо савезници председнику Србије Александру Вучићу и влади у стварању јачих односа са Словенијом, који су веома важни за регионални мир и стабилност, а приоритет обе земље је јачање економске сарадње”.

  Осврнувши се на бојкот опозиционара, Мартиновић је казао: „Нису бојкотовали скупштинску касу. Уредно су се пријавили да су присуствовали седници, иако у салу нису ушли, да би могли да наплате путне трошкове. Њих занимају путни трошкови, да једу пљескавице у скупштинском ресторану, али рад их не занима. Пошто у Србији неко мора и да ради, не можемо сви да наплаћујемо нерад и да користимо скупштину као ресторан, ми из СНС-а и коалициони партнери одлучили смо да радимо за добро грађана Србије.” Додао је да су они који су бојкотовали седницу по ко зна који пут „показали да им грађани Србије нису важни, да су битни само они, битно им је да се врати на власт Драган Ђилас, Вук Јеремић, да се на власт врате они који су систематски упропастили Србију у периоду од 2000. до 2012. године”.

  Од опозиционих посланика присуствовали су радикали, али и посланици из посланичког клуба ЛДП–ЛСВ–СДАС, међу којима су били Енис Имамовић из Странке демократска акција Санџака (СДАС), али и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који је казао да је сарадња са Словенијом веома важна и да је присуство израз поштовања.

  У току поступак за избор повереника

  Шеф скупштинских напредњака Александар Мартиновић рекао је јуче новинарима да је поступак за избор новог повереника за слободан приступ информацијама и заштиту података о личности, уместо Родољуба Шабића, коме је истекао мандат, у току. Мартиновић је казао новинарима у парламенту да је Одбор за културу и информисање обавестио све посланичке групе да доставе предлоге кандидата и да од тога када ће они то учинити зависи када ће поступак бити окончан. Према његовим речима, СНС има неколико озбиљних кандидата, „трудићемо се да пронађемо кандидата који ће бити сушта супротност Шабићу, који је био замаскирани политичар”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com