Gradovi

Opozicija i izbori: Protiv Vučića ili za program?

BEOGRAD – Dan posle najave vanrednih izbora, na koju je opozicija na prvu loptu reagovala sa priličnim entuzijazmom, još nije poznato na čemu se taj entuzijazam zasniva.

Naime, lideri SDS, LDP, LSV, Zelenih i Narodnog pokreta najavili su danas zajednički nastup pred biračima, te saopštili da jedino o čemu ne može biti dileme je želja da „pobede Vučića“.

O strategiji i programu koji će biti ponuđeni biračima danas nije bilo reči. U međuvremenu, poslanik SDS Marko Đurišić rekao je novinarima u parlamentu da su izbori dobra prilika da narod glasa za „neku drugačiju politiku“ i „drugačije viđenje države“.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da je sasvim prirodno da se glasa „protiv“, jer je, smatra, vrlo lako utvrditi šta sve nije ispunjeno.

„Ova vlada je potpuno nesposobna i izbori koji će biti krajem aprila ili početkom maja su šansa za građane Srbije, koji iskreno žele da u Srbiji bude nešto dobro, da glasaju protiv liste na kojoj su Aleksandar Vučić i njegovi sadašnji saveznici“, rekao je Živković novinarima.

Lider Levice Srbije Borislav Stefanović, koja inače nije pozvana na sutrašnji sastanak opozicije, kaže da njegova stranka ne može biti deo politike “da se promeni vaša ekipa, da bi došla naša” ili politike “Sad malo mi”.

“Mi smo stranka koja želi da menja sistem, a ne samo vlast. Mislim da je besmislica da se neko ujedinjuje, a da se pre toga razdvojio. Dobro narod pita, šta ste se razdvajali, ako se opet okupljate….”, poručio je Stefanović u parlamentu „ostaloj“ opoziciji.

On je primetio da stranke koje pokušavaju da naprave „novi DOS“ ne nude nikakvu programsku zamenu za Vučićevu politiku.

Stefanović kaže i da ne razmišlja o cenzusu, te da bi, da je samo o tome vodila računa, “već bili deo druge kompozicije”.

“Ne mislite valjda da ću ja biti Čedomir Jovanović, da idem okolo i da čekam novu priliku s kim ću da se uvalim u vlast”, rekao je Stefanović.

Portparol DS Aleksandra Jerkov rekla je novinarima u skupštini da će ta partija na sutrašnji sastanak sa strankama opozicije doći sa „punim srcem“ i sa „praznim papirom“, navodeći da predizborna koalicija nije jedina mogućnost za saradnju.

Za poslanika Pokreta za preokret Janka Veselinović najvažnije je da se obezbede uslovi za fer i poštene izbore, jer ne veruje da vlast „neće prezati od izborne krađe“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh