Politika

Opozicija nadomak dogovora o zajedničkom nastupu

Pajtić je nakon sastanka opozicije, kojem su prisustvovali predstavnici 19 partija i dva sindikata, rekao da će model izlaska na izbore biti definisan na sledećem sastanku, koji će biti održan u narednih nekoliko dana.

SNS: Vi pričajte, mi ćemo da radimo

Srpska napredna stranka poručila je liderima opozicionih stranaka da „nastave da pričaju“, dodajući da će SNS nastaviti da radi za dobrobit svih građana Srbije – pa i njih. „SNS poručuje velikim umovima i mnogobrojnim liderima razjedinjeno-ujedinjene Demokratske stranke, čiju su sposobnost, poštenje i rezultate građani imali prilike da osete na svojoj koži i u svojim novčanicima tokom prethodnih 16 godina – da nastave da pričaju, a mi ćemo da nastavimo da radimo za dobrobit svih građana Srbije, pa i njih, i da se borimo za razvijenu, modernu i uspešnu državu“, navodi se u saopštenju SNS.

„Okupili smo se da bismo smenili režim Aleksandra Vučića i prioritet svih nas je da se ta vlast smeni. Srbija ima nedemokrasku, autoritarnu i nasilnu vlast koja svaki dan nanosi štetu građanima“, rekao je Pajtić novinarima čitajući zajedničko saopštenje nakon sastanka koji je trajao dva i po sata.

On je rekao da su se svi predstavnici stranaka obavezali da neće ulaziti u koalicije nakon izbora sa onima koji čine aktuelnu vlast.

Kako je rekao, biće formirano telo koje će politički i operativno koordinisati zajedničke aktivnosti stranaka, pokreta i sindikata koji su učestvovali na sastanku.

Svi učesnici sastanka, dodao je, insistiraće da se obezbede fer i pošteni izbori na kojima će „građani glasati bez pritiska, a nakon kampanje u kojoj će svi učesnici biti ravnomerno zastupljeni u medijima“.

„Borićemo se za ostvarenje tih ciljeva“, poručio je Pajtić.

Učesnici sastanka će uspostaviti saradnju i koordinaciju opozicionih aktivnosti u parlamentima svih nivoa vlasti, medijima i „u svim slučajevima kad je to od koristi za građane“.

Upitan ko će biti domaćin narednog sastanka, Pajtić je rekao da je to tehnička stvar koja će biti dogovorena u narednih nekoliko dana.

Komentarišući izostanak lidera LSV Nenada Čanka sa današnjeg sastanka, Pajtić je rekao da on nije došao, ali da je svakako predstavljen u tom savezu, a da je već ranije danas razgovarao sa liderom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem, koji, kako je rekao, „nije želeo da učestvuje sa nekim od učesnika sastanka“.

Sastanku, koji je inicirao Pajtić, u sedištu DS na Terazijama prisustvovali su lideri SDS Boris Tadić, LDP-a Čedomir Jovanović, Pokreta za preokret Janko Veselinović i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji nisu medijima davali izjave.

Na sastanku su bili i predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, bivši gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i predstavnici Zajedno za Šumadiju, Pokreta „Živim za Krajinu“, Mađarskog pokreta, Reformista Vojvodine, Sindikata Sloga, Vojvodanske partije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Narodnog pokreta Srbije, Socijaldemojratske unije, ASNS, Reformisticke stranke i Demokratske unije Roma. Razgovaralo se iza zatvorenih vrata, a osim Ccanka i Radulovića, na sastanak nisu došli ni predstavnici „Zelenih Srbije“, koji su bili pozvani, dok čelnik Pokreta Levica Srbije Borislav Stefanović nije ni bio pozvan.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh