• Gradovi

  Opozicija pita, protestuju što nema predstavnika vlade

  BEOGRAD – Predstavnici opozicionih DS, Nove stranke i Pokreta za preokret okupili su se poslednjeg radnog dana ove godine u skupštinskom holu, gde su postavljali pitanja predstavnicima vlade, protestujući što u parlamentu nema predstavnika vlade, kako bi im u skladu sa Poslovnikom postavljali poslanička pitanja.

  Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović zatražio je premijerovu ostavku, jer je, kaže, „Srbiju doveo do ekonomskog posrnuća, doprineo razgradnji institucija pravne države, uspostavio svojevrsnu diktaturu, onemogućio građanima da žive od svog rada, penzionerima od svojih penzija…“.

  „Mi smo predložili tekst te ostavke, ostaviću mu je ispod jelke, na njemu je samo ostalo da potpiše. Ostaviću mu i hemijsku“, rekao je Veselinović.

  Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da su opozicioni poslanici danas na svom radnom mestu, za razliku od Vlade Srbije, koje nema u parlamentu.

  „Zašto predsednik vlade danas ne radi? Čekamo ga da dođe i odgovara na sva naša pitanja. Čime se bavi kada nije na svom radnom mestu?“, upitao je Pavićević, koji je iskoristio priliku i da predstavi skupštinske rezultate njegove stranke, koja je za 20 meseci aktuelnog saziva na predloge zakona podnela 1884 amandmana, od kojih je prihvaćeno 166.

  On je premijera Vučića upitao i „da li je spreman da na saslušanje i u pritvor pošalje svog ministra unutrašnjih poslova i gradonačelnika Beograda“, s obzirom da je vlada prethodnih meseci promovisala određeni broj akcija čiji je rezultat bilo, kako tvrdi, hapšenje pojedinaca mimo vladavine prava, procedura i pravila.

  Njegov stranački kolega Zoran Živković upitao je Vučića kojom dinamikom će da poseti više od 3.500 škola i bolnica, čije je sređivanje najavio, i ko je kriv za helikoptersku nesreću 13. marta ove godine.

  „Članovima vlade bih poželeo da u 2016. o njihovoj socijalnoj sigurnosti brine Vulin, da ih leči Lončar, da ih vozi Gašić, da im peva Dačić, a da ih pred sudom brane Selaković i Vučić što pre“, rekao je Živković.

  Vesna Marjanović iz DS rekla je da je 2015. godina bila obeležena padom medijskih sloboda i ponižavanjem novinarske profesije.

  Ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca je stoga upitala šta namerava da učini da se to stanje popravi, ali i kada namerava da predloži nacrt strategije razvoja kulture, da raspiše godišnji konkurs za projekte, da reši najosnovnija socijalna prava i status samostalnih umetnika…

  Poslovnik o radu parlamenta predviđa postavljanje poslanički pitanja svakog poslednjeg četvrtka u mesecu u vreme kada ima sednica republičkog parlamenta.

  Foto Tanjug, N. Jovanović, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com