• Gradovi

  Opozicija u Skupštini Srbije kritikuje Zakon o medicinskim sredstvima zbog izraza na engleskom

   

   

  Deo opozicionih poslanika danas je u Skupštine Srbije protestovao jer je u Predlog zakona o medicinskim sredstvima, po njihovoj oceni, previše reči i izraza na engleskom jeziku, ali tu primedbu je vladajuća većina odbacila.

  Primedbu opozicije da je predlog tog zakona „loše prepisan“ iz evropskog zakonodavstva, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lonačar je ocenio kao „političku“ i zatražio od opozicije da to ne radi.

  Poslanica Pokreta Dosta je bilo (DJB) Branka Stamenković je rekla da je DJB kroz amandmane pokušala da ispravi niz pogrešnih definicija u tom zakonskom predlogu.

  Ona je zatražila da se predlog tog zakona povuče iz procedure, popravi i potom vrati u parlament na razmatranje.

  Stamenković je navela da u hrvatskom zakonu o istoj problematici nema nijedne reči na engleskom jeziku, dok ih u domaćem predlogu zakona ima, a i neke su i pogrešno napisane.

  Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić je ocenio da se samo radi o „neuspešnom prevodu prepisanom iz zakonodavstva EU“ i da takav zakonski predlog nije ni smeo da stigne u Skupštinu.

  Poslanik Nove stranke Zoran Živković je izjavio da nema ništa protiv da se dobra praksa država EU koristi u domaćem zakonodavstvu, ali da to nije slučaj s predlogom Zakona o medicinskim sredstvima.

  On se založi za preuzimanje dobre prakse EU uz, kako je naveo, „zakone dobro napisane po šuštini i formi“.

  Ministar Lonačar je istakao da se pri raspravi o ovom zakonskom predlogu „politizaciji nema mesta“ dodavši da „nije ni vreme za to“ jer se zakon donosi u interesu gradjana.

  Odbacio je i primedbe poslanice DJB na poredjenje srpskog i hrvatskog zakona.

  „Žao mi je što nismo prepisali hrvatski zakon“, ironično je rekao Lonačar, dodavši da poslanici DJB, kada budu u prilici, mogu da prepisuju.

  Poslanici Skupštine Srbije su danas počeli raspravu o amandmanima na Predlog zakona o medicinskim sredstvima.

  Na dnevnom redu je i dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kao i finansijski ugovor Klinički centar/C izmedju Srbije i Evropske investicione banke.

  Na te zakone podneto je ukupno više od 500 amandmana, a objedinjena načelna rasprava o njima je završena u četvrtak, 16. novembra.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com