Gradovi

Opozicija van vlasti i „u vlasti“

Šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević tvrdi da nema nikakve mogućnosti saradnje socijalista sa strankama „novog DOS-a“.

BEOGRAD – U Srbiji postojii „veoma brojna i moćna opozicija“ i ima ogromnu podršku, tvrdi premijer Aleksandar Vučić, koji je to izjavio gostujući na TV Hepi.

On zato prognozira da će predstojeći izbori biti veoma neizvesni, uz opasku da opozicija postoji i u vlasti.

„Takođe, postoji opozicija, koja je na vlasti i koja samo čeka priliku da sedne na dve stolice“, rekao je premijer, a upitan zašto bi tako nešto radili, recimo socijalisti, odgovorio je – pa, oni bi i tada bili na vlasti.

„Ima razloga. Ne govorim o njima, govorim o svima i nekim drugim akterima, kojima ne odgovara puna stabilnost vlade“, naveo je premijer, primetivši da se to već dogodilo u Makedoniji, Hrvatskoj, ali da se događa i u Prištini, Crnoj Gori, BiH, zapitavši zasto bi Srbija bila jedina stabilna.

Nije isključio ni motiv nekih centara moći u svetu, kojima, kako je rekao, odgovaraju „patuljaste države“.

Zbog svega toga i smatra da će naredni izbori biti neizvesni, što, primećuje, može da ignoriše samo „glup čovek“.

A kao jedan od pokazatelja u tom smislu navodi zapažanje da više niko ne govori o cenzuri i diktaturi.

„Žasto više ne govore o tome. Pogledajte novine kako danas izgledaju. Trebalo bi ja da tražim veća ljudska prava i da se borim za više slobode u medijima. O njima (opoziciji) nigde ništa loše ne piše“, naveo je on.

U medijima je ova tema prisutna već neko vreme, pa i danas u nekoliko napisa, između ostalog u tekstu koji donosi Blic, a u kojem se govori o širenju ruskog uticaja na medijsku sferu u Srbiji.

Navodno se, kako piše Blic, ruskim kapitalom podstiče rejting stranaka desnice koje zagovaraju saradnju s Rusijom, a kojima bi se, kako tvrdi sagovornik Blica, veoma lako mogla pridružiti Socijalistička partija.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević tvrdi da nema nikakve mogućnosti saradnje socijalista sa strankama „novog DOS-a“.

„Po ko zna koji put vam kažem, jasno i precizno, da ne postoji mogućnost nikakve saradnje, nikakvog razgovora sa strankama nekakvog novog DOS-a“, rekao je Milićević Tanjugu i dodao da bi to bilo krajnje neodgovorno i štetno po građane.

Na podsećanje da je i SPS u jednom periodu bila deo te vlasti, Milićević je rekao da ta partija nikada nije bila u vlasti sa DOS-om.

„Pričam o periodu posle 2000.godine. To je bio period kada su uništene fabrike, a radnici ostali bez posla“, rekao je on.

Upitan zašto se SPS-u ne veruje da neće se DOS-om, Milićević odgovara:

„Ne bih se bavio ocenama, na meni je da saopštim jasan stav SPS. Ako treba ponoviću ga ponovo“, dodao je on.

On je naglasio da je SPS veoma ponosna na sve uspehe vlade, te da očekuje da će građani glasati za, a ne protiv, kako to očekuje opozicija.

Sociolog Vladimir Vuletić primećuje da SPS ima potrebu da se distancira od SNS, kako se ne bi utopili u SNS, ali ocenjuje da socijalisti nemaju nameru da napuštaju većinskog koalicionog partnera.

Tako on za Tanjug komentariše navode da se socijalisti u poslednje vreme ponašaju kao opozicija.

„SPS se trudi da nastupa kao stranka za sebe, sa željom da privuče što je moguće više birača i nije onda isključeno da se tu i tamo retorike dve stranke ne poklope“, kaže Vuletić.

Podseća na nedavne primedbe Milutina Mrkonjića prilikom otvaranja Prokopa upućene SNS, primetivši da na taj način ne razgovaraju koalicioni partneri.

„Sa druge strane to može da se tumači i nekom vrstom falične jednačine, jer Mrkonjić nema neku veliku ulogu u SPS, ima samo počasnu. To mu daje širi manevarski proštor da ne mora da se drži nikakve stranačke discipline… Naravno, kada se tako nešto desi, potrebno je da u javnost izađu zvaničnici stranke i ispeglaju tu priču“, poručuje Vuletić, koji očekuje i da će takvih, povremenih nerazumevanja biti još.

Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh