• Gradovi

  Opozicione stranke podržavaju predlog da OEBS prati izbore u Beogradu (VIDEO)

   

   

  Predstavnici opozicionih stranaka od kojih su Pokret slobodnih gradjana i Narodna stranka tražili da zajedno upute zahtev da misija OEBS prati predstojeće lokalne izbore u Beogradu, ocenili su danas da medjunarodna posmatračka misija može da ima značajnu ulogu u obezbedjivanju izbornih uslova.

  Potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić rekla je agenciji Beta da podržava dolazak posmatračke misije OEBS-a navodeći da je poljuljano poverenje u sam izborni proces.

  „Poverenje u sam izborni proces je poljuljano zbog različitih nezakonitih radnji i manipulacija izbornom voljom gradjana tokom prethodnih izbornih ciklusa kojom je rukovodila Srpska napredna stranka. Zbog toga je od izuzetne važnosti da OEBS bude prisutan, a poverenje gradjana u legitimitet izbora ponovo uspostavljeno“, rekla je Tamara Tripić.

  Ona je podsetila da zakon predvidja mogućnost prisustva medjunarodnih posmatrača i da je neophodno iskoristiti tu mogućnost na predstojećim izborima zbog sumnji u regularnost koje već sada postoje.

  „Kako bismo na vreme, u skladu s predizbornim propisima, prijavili svoje posmatrače, Demokratska stranka je u potpunosti spremna da stupi u direktan kontakt sa OEBS-om i da im i na taj način prenese važnost njihove posmatračke misije za slobodne i fer izbore u Srbiji. Kroz istoriju smo više puta zvali ovu organizaciju kako bi zaštitili volju gradjana, te ćemo isto učiniti i ovoga puta“, rekla je Tamara Tripić.

  Navela je da veruje da će misija OEBS, pored efikasne mreže kontrole koju će uspostaviti na svim biračkim mestima, dodatno ohrabriti gradjane da na slobodan i demokratski način glasaju u skladu sa svojim uverenjima.

  Poslanik Pokreta „Dosta je bilo“, Dušan Pavlović rekao je da se taj pokret slaže da je kontrola izbornih uslova jedan od najvećih problema sa izbornim procesom i da je velika odgovornost na medjunarodnoj zajednici, pogotovo na telima koja kontrolišu ili donose sud i procenu izbora.

  On je, medjutim, naveo da u velikom broju slučajeva kršenja izbornih pravila medjunarodna zajednica ipak nije reagovala i „pravili se da to kršenje ne postoji“.

  Pavlović je naveo da će DJB će razmotriti dopis Narodne stranke i PSG, i odgovoriti im do sutra.

  Funkcioner Socijaldemokratske stranke, Konstantin Samofalov kazao je agenciji Beta da SDS neprekidno poziva opoziciju na dogovor o izbornim uslovima, bez kojih nema fer i poštene izborne trke.

  „Bez poštenih izbora nema ni demokratije ni slobode. Shodno tome smo od početka, kao stranka, zastupali i pomenuti zahtev za posmatrače OEBS-a“, rekao je Samofalov.

  Poslanica Nove stranke, Marinika Tepić rekla je da joj je drago što su se pojedine organizacije osvestile i shvatile apel Nove stranke koji postoji još od marta ove godine pre predsedničkih izbora, da se obrate OEBS-u da izborne procese u Srbiji prate u punom kapacitetu.

  Ona je podsetila da je OEBS za predsedničke izbore imao posmatrače samo u Republičkoj izbornoj komisiji, ali ne i na biračkim mestima, i navela da ima indicija da postoji slična namera i za predstojeće izbore.

  „Nije tajna da je OEBS ignorisao praćenje predsednički izbora, s obzirom da nije bio u punom kapacitetu, a postoji indicija da je ista namera da i za predstojeće izbore ne budu u punom kapacitetu“, rekla je Marinika Tepić agenciji Beta.

  Ona je dodala da bi OEBS trebalo da prati izbore u celosti i bez apela, ali da je i apel ipak dobra odluka.

  Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da podržava zahtev da posmtaračka Misija OEBS nadzire izbore za Skupštinu grada Beograda i da treba učiniti sve da se postigne bar minimum za održavanje fer i poštenih izbora.

  „Medjunarodni posmatrači su samo deo šireg spiska da se to obezbedi“, istakao je Stefanović i dodao da je za fer i poštene izbore neophodno uredjenje biračkih spiskova, ali i „otvaranje medija“ za predstavnike opozicije.

  Pokret za PREOKRET je u saopštenju naveo da je neophodno da posmatračka misija OEBS-a u punom kapacitetu nadzire predstojeće izbore i da u vezi s tim mora da postoji saglasnost svih koji pripadaju istinskoj opoziciji.

  „Borba za poštene izbore je u samom vrhu prioriteta za koje se Pokret za PREOKRET zalaže od osnivanja. Zloupotrebe izborne volje gradjana, kupovina glasova, manipulacije, kršenje izbornih pravila i slične pojave koje su obeležile prethodne izborne cikluse u Srbiji ne smeju se ponovo dozvoliti“, ističu iz tog pokreta.

  Šef Dveri Boško Obradović rekao je da su Dveri dobile dopis od Narodne stranke i PSG i da će Predsedništvo stranke zauzeti vrlo jasan stav o tome na sutrašnjoj sednici.

  Predsednici Narodne stranke i Pokreta slobodnih gradjana, Vuk Jeremić i Saša Janković, predložili su liderima sedam opozicionih partija da zajedno upute zahtev predstavnicima vlasti da predstojeće beogradske izbore nadzire puna posmatračka misija OEBS-a.

  Pismo je upućeno Demokratskoj stranci, Socijaldemokratskoj stranci, Srpskom pokretu Dveri, Novoj stranci, Pokretu Dosta je bilo, Pokretu za preokret i Levici Srbije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com