• Južna Srbija

  ОПШТИНА БЕЛА ПАЛАНКА ПОТПИСНИК ПАКТА ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА НАД ДЕЦОМ

                                                                  

   Председник општине Горан Миљковић потписао је Пакт за заустављање сексуалног насиља над децом, у оквиру кампање коју спроводи Савет Европе а која носи назив ‘ ‘’Једно од петоро’’.

  Тиме се Бела Паланка сврстала у ред ретких градова у Србији, чији је циљ да се заштите деца од бруталности, будући да, према европским статистикима, свако пето дете трпи сексуално насиље.

  ’’Овим документом општина Бела Паланка се прикључила европским градовима у кампањи примене правних стандарда и инструмената Савета Европе у успостављању механизама за заштиту деце од свих облика насиља.

  Морамо бити свесни чињенице да власти, било локалне или регионалне, имају кључну улогу  и одговорност да заједно са државама, штите људска права грађана а посебно безбедност и добробит деце и младих.

  Спремни смо да применимо европске стандарде како би на локалном нивоу успоставили све неопходне механизме за заштиту деце од свих облика насиља и промовисали мере безбедности деце и младих.’’- истакао је Миљковић, који је изразио наду да је данашњи скуп корак напред у борби против насиља над децом.

  Пакт је израдио Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе у Стразбуру.

  Одборница у Скупштини града Ниша и члан Конгреса, Душица Давидовић је подсетила на поражавајући податак да свако пето дете у Европи трпи неки облик сексуалног насиља и узнемиравања.

  ’’Задовољство ми је шта сам данас у Белој Паланци на потписивању једног важног документа чија је израда кренула 2010. године како би заштитили децу и спречили насиље над њима. Ниш је први град у Србији који је потписник овог документа а сада се прикључила и општина Бела Паланка.

  Надам се да ће овај документ спојити градове не само на југоистоку Србије, него и целе Србије и да ћемо заједно успети макар да препознамо, укажемо и урадимо превенцију у едукацији деце, родитеља, старатеља и хранитеља и свих који раде са децом у спречавању  најтежег облика насиља над децом”, рекла је Давидовићева.

  Свечаном потписивању пакта присуствовали су заменик председника општине, председник Скупштине општине, чланови Општинског већа и директори школа и установа.

  Љ.П.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com