Gradovi

Opštinari i vlada rekli „da“, zakon o LS uskoro u Skupštini

Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je u ponedeljak prihvatila Vlada Srbije, naćiće se brzo u parlamentu, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, navodeći da su predsednici gradova i opština podržali ovaj propis koji ih obavezuje da uštede 4,8 milijardi dinara.

BEOGRAD – Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je u ponedeljak prihvatila Vlada Srbije, naćiće se brzo u parlamentu, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, navodeći da su predsednici gradova i opština podržali ovaj propis koji ih obavezuje da uštede 4,8 milijardi dinara.

„Mislim da će predlog zakona ići veoma brzo u Skupštinu. Važno je bilo, zbog MMF-a, da ga usvoji vlada“, rekla je Brnabić novinarima u Palati Srbija, posle sastanka sa oko 100 čelnika gradova i opština.

Ona je rekla da joj je pripala čast da danas razgovara sa predstavnicima loklanih samouprava i da im kaže da neće sami podneti teret uštede od osam milijardi dinara, već će podneti teret od 4,8 milijarde.

„Veći deo će biti kroz smanjenje udela u porezu na zarade koji se isplaćuje lokalnim samoupravama kao njihov sopstveni prihod. Do sada su one dobijale 80 odsto udela u tom porezu, a sada će to biti smanjeno na 74 odsto za opštine i 77 odsto za gradove. Izuzetak je Beograd koji je u startu imao udeo od 70 odsto od tih prihoda, a sada će imati 66 odsto“, navele je Brnabić.

Prema njenim rečima, smanjenje će u proseku da bude oko četiri odsto, a Beograd je podneo najveći teret ovoga, jer samo taj grad učestvuje u ovim uštedama sa dve milijarde dinara.

Ministarka je objasnila da je jako važno da bude jasno da nema smanjenja poreza na zarade, već je samo drugačija raspodela udela koji od tog prihoda ide u lokalni i republički budžet.

„Vode se razgovori i u SES-u, pa da ne bude zabune, porez na zarade se ne menja“, rekla je Brnabić, ističući da će lokal moći da nadoknadi, odnosno kompenzira uštede kroz razvojne projekte za koje mogu da dobiju novac iz republičkog budžeta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će grad da podrži Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, ističući da je Beograd spreman da podnese taj teret.

„Godinama radimo na velikom broju razvojnih projekata, ove izmene su šansa da dobijemo još više, ali kroz konkretne investicije u mostove, infrastrukturne mreže, koje ćemo graditi u saradnji sa vladom“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Beograd je stabilizovao javne finansije, da rashode isplaćuje na vreme, a prihodi su stabilni.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je sastanak sa ministarkom Brnabić bio otvoren i konstruktivan i da je sadašnje zakonsko rešenje mnogo povoljnije po lokalne samouprave, od prethodnih rešenja i, kako je kazao, i manji je teret na budžetim lokalnih samouprava.

„To nam daje uverenje da je Vlada Srbije partner sa nama. A lokalne samouprave ne mogu biti izuzete iz procesa reformi koje se sprovode na državnom nivou. Što se tiče Novog Sada mi smo bolje prošli kroz ovaj predlog, jer ćemo imati oko 250 miliona dinara manji budžet za 2017. godinu, što je pet-šest puta manje nego po prvom nacrtu zakona“, rekao je Vučević.

Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, naveo je da je zaključak sastanka velika podrška za predloženu izmenu.

„Prihvaćene su reforme koje se sprovode i nastojaćemo da podržimo vladu kroz bolje uređenje lokalnih samouprava i konsolidaciju budžeta, bolju poresku politiku i naplatu. Vlada je predložila da svi razvojni projekti budu podržani od strane republičkog budžeta, što nama daje snagu da svi koji mogu dobiju sredstva kroz perspektivne projekte“, rekao je on.

Programski direktor NALED Jelena Bojović kazala je da je ključno da gradovi i opštine podržavaju predlog zakona, te da joj je drago što ovo rešenje smanjuje prihode lokalnih samouprava na način da one mogu da prežive.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh