Gradovi

Opštine Vračar i Stari grad zapošljavale mimo zabrane vlade

BEOGRAD – Beogradskim opštinama Stari grad i Vračar obustavljen je prijem novih lica u radni odnos, jer je vanrednom kontrolom Odeljenja budžetske inspekcije Ministarstva finansija utvrđeno da su zapošljavali radnike uprkos zabrani vlade za zapošljavanje u javnom sektoru, pišu danas Večernje novosti.

Budžetska inspekcija otkrila je nepravilnosti i u Starom gradu, Savskom vencu i Paliluli, čija će rukovodstva morati da ispravi nedostatke u roku od 45 dana, piše list, a utvrđeno je da se čak 40 osoba smenilo na mestu pomoćnika predsednika Opštine Vračar bez saglasnosti vlade.

Njih 27 je zaposleno tako što su prvo imenovani na stalnu funkciju, a zatim i razrešeni pa su, po Zakonu o radnim odnosima i državnim organima, mogli biti raspoređeni na druga radna mesta i tako skoro legitimno zasnovati stalni radni odnos pored zabrane vlade.

Tako su novi službenici sa srednjom ili nižom stručnom spremom od desne ruke predsednika dospevali u upravu kao računovođe i kuriri, a među nepravilnostima navedeno je i da je jedan ugovor na određeno vreme od godinu dana na poslovima marketinga u SRC „Vračar“ po isteku preinačen u stalni radni odnos.

Sličnim modelom poslužila se i Opština Stari grad, gde su tri osobe privremeno primljene kao pomoćnici predsednika opštine, da bi posle pet dana zasnovali stalni radni odnos na drugim mestima pri upravi.

„Milan Gale Muškatirović“ „dobio je“ petoro stalno zaposlenih, ali i skoro 30 ugovoraca, Ustanova kulture „Parobrod“ takođe je dobila dvoje novih službenika mimo saglasnosti vlade.

Ipak, član Opštinskog veća Vračar Bogdan Tatić tvrdi da nije bilo nepravilnosti i kaže da nikada nije bilo više od troje pomoćnika, niti su po razrešenju dobijali naknadu.

„Da je sreće da se i drugi ugledaju na Vračar koji ima 110 zaposlenih, što je ispod donjeg zakonskog minimuma. Trenutno u Opštini radi svega šest odsto ljudi srednjeg stručnog obrazovanja, što je pre 10 godina bilo čak 40 odsto. Trebalo bi preispitati broj zaposlenih u Gradskoj upravi, gde je za protekle dve godine zaposleno 400 ljudi“, kaže Tatić.

Svim opštinama propisane su mere da se pridržavaju regulativa, dok je Starom gradu i Vračaru izrečena obustava prijema novih lica u radni odnos, kao i da broj ugovoraca prilagodi zakonskim okvirima.

Sprovođenje mera se povremeno kontrolisati i ubuduće.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh