Novosti online

Оптужбе за плагијат и аутоплагијат на Правном факултету

Професорка Правног факултета Универзитета у Београду др Јасминка Хасанбеговић, која је недавно у отвореном писмо ректору Универзитета у Београду оптужила колегу са права проф. др Владана Јончића за плагијат, изашла је у јавност са новим оптужбама против још двојице колега са истог факултета – др Драгана М. Митровића и др Александра Јакшића.

Она је уједно оптужила и комплетан Правни факултет на челу са деканом да „наставља с праксом заташкавања и несанкционисања плагијаторства, чиме се нарушава углед овог факултета и српске науке и доводи у питање академска етичност и честитост”.

Хасанбеговић неће да коментарише оптужбе колега и студената
„Политика” је замолила за коментар читавог случаја и професорку Хасанбеговић, међутим, она је то одбила напомињући да нисмо објавили њен ауторски текст, који је доставила нашој редакцији, са оптужбама против тројице професора и управе Правног факултета. На наше објашњење да „Политика” поштује новинарско правило „друге стране”, и да смо желели да чујемо шта имају да кажу и оптужени професори које је именовала у том тексту, професорка је остала при свом ранијем ставу. Она је, такође, одбила да одговори на оптужбе које су на њен рачун упутиле колеге и студенти. За очекивати је било да ће професорка Правног факултета разумети да се у одговорним новинама попут „Политике” не могу оптуживати други људи, чак и иако иза тих редова неко стоји именом и презименом, без прилике да се чује и одговор друге стране.

Зато је пре неколико дана декан проф. др Сима Аврамовић сазвао колегијум редовних професора на тему „одговорности за плагијате и неосновано пријављивање плагијата”, али је састанак професорка напустила после дискусије проф. др Саше Бована, која се односила на њен научни рад и понашање.

Декан Правног факултета у Београду проф. др Сима Аврамовић у разговору за наш лист објашњава да је колектив утврдио да су у случају професора Јончића и Митровића у питању неосноване оптужбе, док су у случају проф. Јакшића, „декан и Наставно научно веће заузели јасан негативан став и случај проследили Етичком одбору Универзитета у Београду”.

Професори са којима смо причали најављују тужбе против професорке, а др Јончић је реизабран за ванредног професора, што је пре неколико дана потврђено и на органима БУ.

– Правни факултет, не заташкава, већ се суочава са проблемом плагијата, а то ће чинити и даље. Крајње је неодговорно, недопустиво и срамно, а пре свега неистинито оптуживати факултет и декана за заташкавање плагијата, што показује и одржавање ове расправе. Нажалост, већем делу дискусије професока није присуствовала, јер је састанак демонстративно напустила – објашњава др Аврамовић.

Професор др Саша Бован, на којег се и сама Хасанбеговићка позива као једног од колега који је указивао на случајеве плагијата на Правном факултету, међутим у разговору за наш лист за исту ствар оптужује ни мање ни више него – професорку лично.

– Већ дуже време упућујем позив управи да се покрене дисциплински поступак против проф. Хасанбеговић с обзиром на то да у дужем временско периоду у медијима напада колеге и Правни факултет на потпуно непримерен начин, чак и тако што у неким листовима закупљује новински простор. Њени обрачуни са колегама преко новина нису престали ни када је наставно-научно веће факултета заузело став да се професори уздрже од таквих поступака. Невиђено је лицемерје колегинице која се обрушава на друге позивом на морал, којег најмање има у њеним поступцима. То се види и у њеним оптужбама за плагијат, где лажно или без доказа етикетира колеге (нарочито проф. др Драгана Митровића и то читавих 12 година), а иза ње стоји једна празна и лажна стручна биографија – каже проф. Бован.

Професор Бован је органима факултета у последњих неколико месеци поднео три иницијативе против професорке, укљућујући и покретање дисциплинског поступка због аутоплагијата због чега би, како сматра, могла да буде враћена у звање доцента.

Међутим, по закону и правилницима који важе у високом образовању, не постоји начин да се неко врати у претходно звање уколико се утврди плагијат или аутоплагијат, тако да су „руке” факултетима у том смислу потпуно „везане”. Постоји једино могућност одузимања доктората и то на Универзитету на којем је кандидат докторирао, али уколико Универзитет то не уради, чак ни министар лично не може да донесе одлуку о одузимању титуле. Таква овлашћења нема ни Одбор за професионалну етику БУ.

(Не)рад Одбора за етику БУ
Наш лист више од годину дана покушава да добије било какву информацију о томе докле се стигло са разматрањем оптужби за плагијат са неколико факултета у Одбору за етику Универзитета у Београду. Остаје нејасно да ли се ово тело уопште састаје и да ли је донео неке одлуке везане за најмање два пријављена случаја плагијата на БУ током 2013. године, о којима је наш лист писао. Одлуке коју овај Одбор може да донесе за кршење етичких начела на Универзитету јесу опомена, јавна опомена и јавна осуда.

Декан Аврамовић каже да се нада да ће ова врло озбиљна тема добити и своју правну подлогу када БУ донесе Правилник о плагијатима, што би требало да буде врло брзо.

– И поред тога је договорено да Правни факултет сачини свој правилник у коме би се унапред регулисао низ питања која сада нису нормативно уређена, пре свега у погледу могућих санкција – каже проф. Аврамовић.

Професор Бован напомиње да је предложио формирање одговарајуће комисије која би требало да утврди и да ли је дозвољена испитна пракса професорске Хасанбеговић на курсу „Право и правда”.

– После бројних жалби студената, дошао сам до сазнања да се од академаца који желе оцену већу од осам из овог предмета, тражи да преводе стручне чланке из области којима се професорка Хасанбеговић бави и то редиговане од стране тројице одређених стручних преводилаца. На Наставно-научном већу факултета је закључено да је таква пракса непотребна и недопустива и у сукобу са академским обичајима и законом. Од професорке је тражено да студентима (из више генерација) врати новац који су утрошили ангажујући стручне преводиоце – објашњава Бован.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh