Gradovi

Orban: Odluka Beča da ograniči broj izbeglica pobeda razuma

BUDIMPEŠTA – Odluka Austrije da uvede ograničenje za prihvat izbeglice je pobeda razuma, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

„Dogmatsko razmišljanje kapituliralo je pred realnošću i zdravim razumom“, rekao je Orban u redovnom intervjuu za radio stanicu „Košut“.

Orban je kazao da Evropa ne može da primi veliki broj izbeglica bez ograničenja ili provera.

Sigurno je da, kakve god planove migranti imali u vezi novih ruta do Evrope, to neće ići kroz Mađarsku, istakao je Orban.

Prema njegovim rečima, već su počele pripreme za podizanje ograde na delu mađarsko-rumunske granice, prenela je mađarska agencija MTI.

Orban je ponovo zauzeo stav protiv, kako je to nazvao, „briselizacije“, navodeći da državama nije data opcija da same pronađu rešenje za probleme.

Umesto toga, naveo je Orban, pominju se zajednička evropska rešenja, ali ništa nije urađeno kako treba.

Austrija je pre dva dana donela odluku da ogranični prihvat izbeglica u naredne četiri godine na ukupno 127.500.

Prema dogovoru, ograničenje za prihvat izbeglica u ovoj godini iznosi 37.500, naredne 35.000, a 2018. je 30.000, te do 30.juna 2019. godine samo još 25.000 izbeglica.

Ukupno 127.500, koliko je planirano da primi do kraja juna 2019. odgovara 1,5 odsto stanovništvu Austrije.

Tokom prošle godine u Austriji je podneto 90.000 molbi za dobijanje azila, a za ovu godinu je prema prognozama taj broj bi mogao da poraste i do 120.000.

Orban brani Poljsku od „neosnovanih“ mera EU

Orban je branio Poljsku od kritika Evropske unije zbog zakona koje je usvojila nova poljska vlada u oblasti pravosuđa i medija, ocenivši da Brisel iritiraju snažne nacionalne države.

Orban je opisao korake koje EU planira protiv Poljske kao „neosnovane mere koje sprovode prilično samouverene stare demokratije“, prenele su agencije.

Prema njegovim rečima, evropske birokrate su „iziritirane snažnim nacionalnim državama“, a Poljaci nisu učinili ništa što bi zaslužilo evropske kritike, navodi AP.

„Mislim da Poljaci nisu prešli nijedan prag da bi prilično samouverene demokratije preduzele neopravdane korake“, istakao je Orban.

Kako je dodao, u javnom životu Poljske vode se političke debate kao i u bilo kojoj evropskoj zemlji, samo što debate u tim zemljama ne prelaze granice.

EU je fokusirana na nove poljske zakone kojim vlada povećava svoj uticaj na Ustavni sud i državne medije, što su oblasti u kojima je i Orban došao u konflikt sa Briselom nakon što se vratio na vlast 2010. godine, navodi američka agencija.

Varšava tvrdi da nije prekršila evropske niti poljske zakone te da ima snažan politički mandat za promene.

Evropska komisija je prošle nedelje odlučila da otpočne preliminarnu fazu formalne procedure procene o tome da li poljska vlada svojom reformom Ustavnog suda krši propise EU o vladavini prava.

Foto Tanjug/R.Prelić,arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh