• Gradovi

  Orban: Odluka o migrantima u EU teško ispravljiva greška

  BUDIMPEŠTA – Da se većina država Evropske unije od početka saglasila sa stavom Budimpešte o migrantskoj krizi, danas bi u Evropi bilo par desetina hiljada izbeglica, a ne milion, ocenio je mađarski premijer Viktor Orban, koji odluku o prijemu migranata u EU smatra „greškom koja se sada teško može ispraviti“.

  On je u intervjuu za dnevnik „Mađar Idok“, govoreći o odbacivanju šeme EU o kvotama migranata, rekao da je stvar principa da li Mađarima može spoljna strana da kaže da „moraju da žive sa ljudima sa kojima ne žele da žive“.

  Kako objašnjava, Mađarska je osporila tu šemu kako bi odbranila nacionalni suverenitet.

  „Ako mađarski parlament odluči da primimo izbeglice, one će biti primljene, ali inače nema načina da odobrimo sistem kvota koji bi nam bio nametnut iz Brisela“, ističe Orban, a prenosi MTI.

  On se osvrnuo i na nemačku kancelarku Angelu Merkel, koju je opisao kao „snažnu liderku“ sa jakim karakterom koju, kako kaže, „Mađari imaju razloga da poštuju i da joj veruju“, ali ocenjuje da joj nedostaje „manevarskog prostora“ pošto je primorana da vlada u koaliciji.

  Orban smatra, kako navodi, da nemačka i evropska levica nameću migracionu politiku nemačkoj kancelarki, koja sada mora da takvu politiku zastupa.

  Napominje da, iako se vlade Nemačke i Mađarske snažno razilaze po pitanju migracija, one mogu da održe svoj savez, jer političari sa obeju strana žele da održe dobre odnose.

  Orban primećuje i da prve ankete pokazuju kako će većina migranata u Evropi postati levičarski glasači i upozorava da će učescće migranata u politici na kraju poremetiti „tradicionalnu političku ravnotežu“ u Evropi.

  Takođe, ističe da bi vezivanje pitanja migracije za pitanje fondova EU bila stvar „osvete i ucene, što niko nema prava da radi“ pošto je budžet EU dogovoren ranije.

  Kad je reč o sudbini EU, mađarski premijer ocenjuje da, ako u tom bloku bude više postignuća nego razilaženja, onda EU ima budućnost, pri čemu je njena srž evrozona.

  Foto Tanjug, R. Prelić (arhiva)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com